Samaranch, en una imatge recent al Business Sport Forum
Samaranch, en una imatge recent al Business Sport Forum (Europa Press)
Olimpisme

Joan Antoni Samaranch, candidat a presidir el COI en substitució de Thomas Bach

Fill del dirigent homònim que va presidir l'organisme entre el 1980 i el 2001, el candidat assegura que el seu cognom no comptarà "per a res" en aquesta carrera electoral

Redacció Esport3Actualitzat

Joan Antoni Samaranch Salisachs és un dels candidats a presidir el Comitè Olímpic Internacional en substitució de Thomas Bach a partir del març del 2025. El COI ha publicat aquest dilluns la llista dels set aspirants.

El guanyador de les eleccions succeirà l'alemany Thomas Bach i es convertirà en el desè president del COI, entitat fundada el 1894 i responsable de l'organització de la cita esportiva universal més gran, els Jocs Olímpics.

Samaranch considera que mantenir el moviment olímpic lliure d'ingerències polítiques ha de ser prioritari: 

"És clar que es pot ser més eficient, però ara mateix el que és fonamental, que és molt més complex, és treballar per la independència del moviment olímpic en aquest món tan polaritzat. Aquesta independència està amenaçada pels interessos de diferents grups. No som l'ONU, però en un moment de gran inestabilitat, amb més de 40 guerres o conflictes al món, hem aconseguit reunir els joves de tots els territoris sota un mateix sostre. La nostra tasca és demostrar que un altre món és possible, un món en què les diferències no només no ens puguin separar, sinó que siguin una cosa que hem de celebrar."

Fill del dirigent homònim que va presidir l'organisme entre el 1980 i el 2001, el candidat ha assegurat a EFE que el seu cognom no comptarà "per a res" en aquesta carrera electoral.

L'elecció es durà a terme en una assemblea prevista del 18 al 21 de març del 2025 a Grècia
 

El perfil dels aspirants

Entre els candidats, quatre presideixen una federació internacional: Sebastian Coe la d'atletisme --Lappartient la de ciclisme, Watanabe la de gimnàstica i Eliasch la d'esquí--, tres pertanyen a l'actual de la comissió executiva del COI --Samaranch com a vicepresident, Al Hussein i Coventry--, i dos han estat campions olímpics --Coe i Coventry.

Si Samaranch fos elegit, seria el primer cas de pare i fill al capdavant de l'organisme, si bé hi ha altres exemples de membres que també van tenir a l'assemblea el seu progenitor; entre ells, Albert de Mònaco i Nora de Liechtenstein.

  • Joan Antoni Samaranch. Vicepresident del COI. 64 anys. Membre del COI des del 2001. Expresident de la comissió de coordinació de Pequín 2022. President del consell de direcció d'Olympic Channel Services.
  • Sebastian Coe. Britànic, president de la federació internacional d'atletisme (World Athletics). 67 anys. Guanyador de dos ors i dues plates olímpiques en atletisme (1980-1984). President del comitè organitzador dels Jocs de Londres 2012. Membre del COI des del 2020.
  • Kirsty Coventry. Ministra d'Esports de Zimbàbue i membre de la comissió executiva del COI. 41 anys. Guanyadora de set medalles olímpiques (dos ors, quatre plates, un bronze) en natació (2004-2008) i participant a cinc Jocs (2000-2016). Membre del COI des del 2013. Expresidenta de la comissió d'atletes, presidenta de les comissions de coordinació dels Jocs de Dakar 2026 i Brisbane 2036. És una de les favorites per la joventut, pel seu passat de nedadora i perquè podria ser la primera dona que presidís el COI.
  • Johan Eliasch. Suec, membre del COI des del 2024. 62 anys. President de la Federació Internacional d'Esquí i Snowboard.
  • Feisal al-Hussein. President del Comitè Olímpic Jordà i membre de la comissió executiva del COI. 60 anys. Membre del COI des del 2010. President del grup de treball sobre protecció i seguretat dels esportistes.
  • David Lappartient. Francès, president de la Unió Ciclista Internacional (UCI) i del Comitè Olímpic Francès. 51 anys. Membre del COI des del 2022. President de la comissió dels e-sports.
  • Morinori Watanabe. Japonès, president de la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG). 65 anys. Membre del COI des del 2018. President del grup de treball sobre la boxa.
     
La bandera olímpica onejant a Lausana
La bandera olímpica onejant a Lausana (Europa Press)


L'edat pot ser un factor determinant

Dels aspirants, només Coventry i Lappartient, els més joves, podrien complir el màxim mandat de dotze anys a la presidència sense cap trava.

La resta arribarien als 70 anys, edat de jubilació al COI, abans de concloure el primer mandat de vuit anys el 2033 o el possible mandat addicional de quatre més el 2037, per la qual cosa s'haurien de sotmetre a una votació per quedar exempts excepcionalment de la jubilació als 70.
Segons el COI, Al-Hussein pot ser proposat per a una ampliació de l'edat de jubilació de quatre anys fins al 2037; Eliasch, fins al 2036; Watanabe i Samaranch, fins al 2033, i Sebastian Coe, només fins al 2030. És a dir que aquests quatre últims no podrien complir els dotze anys al càrrec. Coe, ni tan sols els vuit inicials.

Feisel al-Hussein farà 61 anys a l'octubre, Eliasch en té 62, Watanabe en té 65 anys, Samaranch els farà el novembre i Coe en farà 68 aquest 29 de setembre.

L'edat dels aspirants es perfila, doncs, com a factor determinant a l'elecció, ja que els votants es poden inclinar per no donar suport a un candidat que no pot acabar el seu mandat màxim de dotze anys.

Anar al contingut