El seleccionador anglès Gareth Southgate passa de llarg amb el trofeu de l'Eurocopa al costat
Gareth Southgate, a la corda fluixa (Reuters)
Esports

Gareth Southgate dimiteix com a seleccionador anglès

La decepció de la selecció anglesa a l'Eurocopa ha posat el punt i final a l'etapa Southgate

Actualitzat

El càrrec d'entrenador d'una selecció és el més complicat del futbol. Pel que fa a compromisos internacionals, hi ha molt poques oportunitats per demostrar el que el teu equip és capaç de fer.Gareth Southagte ha fet història amb la selecció anglesa perquè és l'únic entrenador que l'ha portat a dues finals consecutives. Però l'actuació anglesa a l'Eurocopa l'ha sentenciat i ha acabat dimitint. 

La prèvia

El seleccionador anglès va agafar les rendes de l'equip el setembre del 2016 i, des de llavors, Anglaterra ha aconseguit una semifinal de mundial (2018), una final d'Eurocopa (2020), un tercer lloc a la Nations League (2019) i ara, una altra final: l'Eurocopa 2024 a Alemanya contra Espanya, que es va jugar el diumenge passat. Aquestes fites no tenen cap precedent en els 150 anys d'història de l'equip. I més important encara, el sentiment dels aficionats cap a l'equip s'ha transformat en una cosa infinitament més positiva. La continuació del tècnic estava en debat durant el Mundial de Qatar 2022, però el bon joc de l'equip el va convèncer per continuar.  

El partit

L'Eurocopa del 2024, però, ha deixat en evidència les mancances d'un equip replet d'estrelles mundials: Phil Phoden, Bukayo Saka, Cole Palmer, Stones o l'estrella del Reial Madrid Jude Bellingham i l'actual Bota d'Or europea, Harry Kane. Els primers partits de la fase de grups van deixar molt a desitjar del combinat anglès. A la final contra Espanya semblava que tot podria canviar: durant els primers minuts es va viure un partit agressiu, però de sobte Espanya va començar a dominar. Anglaterra no tenia idees, no proposava i, en definitiva, avorria. Quan els anglesos van empatar el partit, inexplicablement van tancar-se al seu camp per buscar la pròrroga. Espanya va aprofitar-se'n i va guanyar el partit.

Bellingham un cop xiulat el final del partit(Reuters)

En el postpartit, comentaristes i analistes anglesos criticaven el joc de la selecció: "Juguen massa bé als seus clubs perquè vinguin aquí i semblin una ombra d'ells mateixos. Estàvem lligats, i això és decebedor per la qualitat dels jugadors que tenim en aquest equip... Per què havíem d'esperar tant per anar a l'atac quan tenim jugadors de qualitat", va apuntar l'exjugador anglès Rio Ferdinand. "És una derrota dura per a Anglaterra, però en certa manera és una victòria per al futbol d'atac", va declarar l'analista de la BBC Gary Lineker.

Gareth Southagate va tornar a rebre les crítiques un partit més: "Si jugues de forma conservadora, amb la quantitat de talent que tenim en aquest equip... has de guanyar. Si perden, tota la responsabilitat cau sobre l'entrenador", afirmava Ferdinand.

El postpartit

El debat sobre la continuïtat del tècnic no ha trigat a tornar a la primera plana, i mentre la premsa espanyola destacava les celebracions de l'Eurocopa, l'anglesa obria les edicions amb portades enginyoses sobre el relleu del tècnic.

L'Star Sport ha titulat com a "Hot Pott"; un joc de paraules amb el triple significat entre el menjar de moda Coreà, Hot Pot; l'exentrenador del Chelsea, Graham Potter, i el significat de "hot" (calent) en anglès, que com a expressió es tradueix com: a què està a punt d'arribar Potter.

El Daily Express també s'ha animat, i en la portada han posat Southagte i Potter i ho han titulat com "Pot Luck", expressió anglesa que significa "el que hagi de venir".

Portada del diari anglès Star Sport

Aquest migdia, Gareth Southgate s'ha acomiadat dels Three Lions després de vuit anys al capdavant. En el seu comunicat, Southgate anuncia que "és moment d'un canvi, i per un nou capítol". L'anglès ha donat les gràcies a tot el seu equip i, en especial, a Steve Holland, el seu ajudant al que ha declarat com "un dels millors entrenadors de la seva generació". 

Southagte ha dirigit a la selecció anglesa en 102 enfrontaments. Ara només toca esperar i veure qui agafarà el seu relleu. 

 

Anar al contingut