Jocs Olímpics

Els Lamine Yamal dels Jocs: dels quaderns d'estiu a les Olimpíades

Coneix els joves prodigis que competiran als Jocs Olímpics de París 2024, des de les aules fins a l'escenari esportiu més gran del món

Redacció Esport3Actualitzat

Malgrat que el jove jugador del Barça no anirà a les Olimpíades, sí que hi competiran altres joves que encara no superen els 16 anys.

Pocs dies abans de l'inici dels Jocs Olímpics, els atletes ja es preparen per a la inauguració de l'espectacle esportiu més important del món. Més de 10.000 esportistes lluitaran per aconseguir la medalla olímpica a la capital francesa a partir del 26 de juliol. 

Les Olimpíades són l'aparador més gran per als esportistes, però en aquesta edició dels Jocs hi haurà alguns atletes que tot just han acabat l'institut. Gairebé han passat de les classes d'educació física a agafar un avió cap a París per concentrar-se pels Jocs Olímpics. Sense cap dubte, serà la primera vegada que estaran davant d'un esdeveniment d'aquestes dimensions. 

 

Quina és l'edat mínima per competir als Jocs Olímpics? 

Els Jocs Olímpics reuneixen els millors atletes del món de 32 esports diferents. I els joves, per poca experiència que tinguin, poden estar més preparats que molts dels veterans. Però quin és el límit?  

El Comitè Olímpic Internacional (COI) no imposa cap edat mínima i, en la majoria de casos traspassa la decisió a les federacions internacionals. Però, en canvi, en la disciplina de boxa sí que especifica que l'edat mínima han de ser els 18 anys, i en la gimnàstica, els 16 anys. 

Encara que s'espera que per a Los Angeles 2028 s'imposin limitacions d'edat, en tota la història dels Jocs Olímpics s'ha pogut veure els coneguts "nens prodigi". Destaquen el grec Dimítrios Loundras, que va participar amb 10 anys a Atenes 1896, o la siriana Hend Zaza, amb 12 anys a Tòquio el 2021.

Menció especial mereix el tarragoní Carles Front, que amb 11 anys va ser el timoner del 'vuit' espanyol de rem a Barcelona'92.

 

Les promeses més joves de París 2024 

Els skaters olímpics de l'institut (i de l'escola) 

L'skateboarding, esport olímpic que es va afegir per primera vegada als Jocs de Tòquio el 2021, portarà amb ell un gran nombre d'esportistes no només menors d'edat, sinó que gairebé no arriben als 15 anys.   

La xinesa Zheng Haohao és l'esportista olímpica més jove de tota l'edició. Amb a penes 11 anys debutarà en la major competició del món en skateboarding. Per altra banda, en aquest esport també hi seran les adolescents Sukasem Vareeraya, amb 12 anys, procedent de Tailàndia, o la canadenca Fay De Fazio, de 14 anys. 

Zheng Haohao (Reuters)

La delegació espanyola també tindrà presència sobre l'skate. La catalana Daniela Terol, amb només 15 anys és l'exponent de la precocitat. L'acompanyaran Naia Laso (Bermeo, País Basc) i Natalia Muñoz (Arcos de la Frontera, Andalusia), les dues també amb 15 anys, competiran per una medalla de skateboarding, quan paral·lelament també estan lluitant per treure's l'ESO.  

Daniela Terol participa als Jocs per la lesió de la colombiana Jazmín Álvarez

Dels Jocs de Pequín a les Olimpíades de París 

Dins de la llista d'atletes d'aquestes Olimpíades, trobem altres joves que són més "veterans". Amb 16 anys, la japonesa Miwa Harimoto, competirà a l'esport de tenis taula. Els seus pares també van ser jugadors professionals d'aquest esport, i la seva mare fins i tot va competir en un campionat mundial de tenis taula. A més, el seu germà, Tomokazu Harimoto, de 21 anys, també competirà en els Jocs Olímpics en el mateix esport que la seva germana. Els Gasol del tenis taula? 

María Daza (EFE)

També amb 16 anys, María Daza farà el salt a la piscina olímpica per competir en la prova femenina de 4x200 metres lliures. La madrilenya, del 2007, va fer la millor marca nacional en la categoria de 17 anys en 100 metres lliures. A més, en aquesta prova la nadadora va establir un nou rècord del campionat amb un temps de 54,10 segons

Nadius de la generació de Kobe i Lebron 

Quan mirem enrere sempre sembla que el temps ha passat volant, però qui ha passat a tota velocitat és Quincy Wilson en direcció a París. El jove nord-americà del 2008 (16 anys) anirà a les Olimpíades en la disciplina de relleus 4x400 metres.  

Quincy Wilson (AFP)

Wilson ja ha aconseguit diverses medalles en competicions nacionals i internacionals, i ha superat, entre altres rècords, la millor plusmarca mundial sub-18 dels 400 metres llisos.  

Hezly Rivera (Olympics.com)

També destaca Hezly Rivera (16 anys), natural de Nova Jersey, que serà l'atleta més jove de la delegació estatunidenca i competirà en gimnàstica artística juntament amb les que, des que era petita, són els seus ídols: Simone Biles, Suni Lee, Jordan Chiles i Jade Carey. 

Cubarsí només té 17 anys i serà el català més jove als Jocs (@SEFutbol)

Cubarsí, el talent català més jove 

El futbolista català Pau Cubarsí serà l'atleta català més jove que competirà als Jocs Olímpics de París 2024. El jugador del Barça ha tingut la recompensa d'acudir a l'esdeveniment olímpic després de la gran temporada que ha fet al club blaugrana, en què s'ha convertit en un dels jugadors titulars a l'eix de la defensa amb només 17 anys

Segueix l'última hora dels Jocs Olímpics a la web d'Esport3

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut