Kamila Valíeva s'emociona després de la seva actuació a Pequín
Kamila Valíeva s'emociona després de la seva actuació a Pequín (Reuters)
PEQUÍN 2022

Kamila Valíeva torna a competir i és primera en la qualificació del programa curt

La campiona d'Europa pot competir gràcies a una sentència del TAS després que donés positiu en l'anterior prova

Redacció EsportsActualitzat

Kamila Valíeva va primera a la classificació en el programa curt després que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) fes públic oficialment que podia continuar competint als Jocs Olímpics de Pequín.

La patinadora russa, de 15 anys, es troba enmig de la polèmica per la substància dopant que se li va trobar, i el comitè d'àrbitres del TAS, format per l'italià Fabio Iudica, com a president, el nord-americà Jeffrey Benz i l'eslovena Vesna Bergant Rakocevic, va assenyalar que impedir la participació de l'atleta als Jocs li causaria un "dany irreparable", segons el comunicat publicat a la web oficial del TAS.

"La decisió s'ha argumentat amb els principis fonamentals d'equitat, proporcionalitat, dany irreparable i l'equilibri relatiu d'interessos entre els sol·licitants i l'atleta, que no va donar positiu durant els Jocs Olímpics de Pequín."

Els àrbitres van assenyalar, no obstant, que Valíeva, persona protegida perquè és menor de 16 anys, continua subjecta a un procediment disciplinari pel positiu de la prova antidopatge del desembre de l'any passat.

Aquest dijous participa en el programa lliure per intentar aconseguir la medalla d'or.

 

La patinadora artística va donar positiu per trimetazidina (medicament contra l'angina de pit, que figura a la llista de productes prohibits de l'Agència Mundial Antidopatge) en un control previ als Jocs de Pequín. El laboratori d'Estocolm que va fer l'anàlisi va comunicar el positiu a les parts el dia 8 de febrer, ja en plens Jocs, i l'endemà que l'equip rus guanyés l'or en la competició per equips, amb participació de la menor.

Kamila Valíeva entrenant-se aliena a la polèmica pel seu positiu (Reuters)

Com a conseqüència, Valíeva va ser suspesa provisionalment per l'Agència Russa Antidopatge (RUSSADA) "amb efecte immediat", i això li impedia continuar participant a Pequín 2022. La cerimònia de lliurament de medalles no es va fer, cosa que va destapar el cas, malgrat el silenci dels organismes implicats.

El COI, en desacord, suspèn les entregues de medalles amb Valíeva

La patinadora va apel·lar el 9 de febrer, i el comitè disciplinari va aixecar la suspensió, una decisió que ja va ser recorreguda sense èxit pel Comitè Olímpic Internacional (COI), l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) i la Federació Internacional de Patinatge (ISU), per la qual cosa Valíeva podrà competir aquest dimarts al concurs individual femení.

El que sí que està en mans del COI són les entregues de medalles. L'organisme olímpic ha comunicat que cancel·la totes les cerimònies en què participi la jove, com l'entrega ajornada de la medalla d'or per equips de patinatge artístic aconseguida per Rússia.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut