Àrbitre visitant el monitor VAR per revisar una jugada
Àrbitre visitant el monitor VAR per revisar una jugada
Esport

El nou sistema VAR de la FIFA que ja funciona en altres esports

El nou sistema de suport de vídeo per al futbol "respon al compromís de la FIFA per liderar l'ús de les tecnologies d'arbitratge"

Actualitzat

El pròxim Mundial femení sub-20, que començarà el 31 d'agost a Colòmbia, serà l'escenari per assajar el Football Video Support (FVS), una versió simplificada de l'actual sistema de videoarbitratge. Les seleccionadores han de lliurar una targeta a la quarta àrbitre perquè pugui anar a revisar les jugades al monitor.

Com funciona l'FVS

A diferència del VAR, que ja ha estat utilitzat en més de 200 competicions de 65 federacions membres, l'FVS no comporta la participació d'un equip arbitral de vídeo, sense comprovar automàticament tots els incidents revisables. La responsabilitat, en aquest cas, recau sobre les seleccionadores, que poden sol·licitar una quantitat limitada de revisions per partit, quan considerin que s'ha comès un error clar, obvi i manifest en incidents que poguessin canviar el curs d'un partit, com ara la concessió o no d'un gol, penals dubtosos, vermelles directes o casos de confusió d'identitat en faltes que comportin targetes.

Per sol·licitar una revisió, les seleccionadores han de lliurar una targeta a la quarta àrbitre immediatament després que es produeixi l'incident per evitar retards innecessaris i complir les regles de joc, ja que aquestes no permeten la modificació de les decisions arbitrals una vegada que el joc s'ha reprès.

Missatge de revisió de VAR en un partit de la Premier League

Novetat en el futbol, vell conegut d'altres esports

Aquest nou sistema ja és àmpliament conegut en altres disciplines esportives. En el tenis, en el bàsquet i en el futbol americà se'l coneix com a "challenge" i l'hoquei sobre herba també compta amb aquest sistema. En tots aquests esports l'adaptació ha estat positiva, però el futbol --més reticent al canvi de normatives-- necessita més rodatge. De fet, la Kings League de Gerard Piqué té aplicat un sistema molt similar, on els entrenadors disposen de dues oportunitats perquè els arbitres revisin alguna jugada decisiva.

"El sistema de revisió en vídeo respon a la sol·licitud de dotar el futbol de tecnologies més econòmiques i ratifica el compromís de la FIFA com a abanderada de l'ús de les tecnologies en benefici dels equips arbitrals."

En la presentació d'aquesta nova ajuda arbitral, Pierluigi Collina, president de la Comissió d'Àrbitres de la FIFA, ha detallat que l'"FVS serveix per revisar el mateix tipus d'incidents que el VAR", però les diferències en la seva aplicació impedeixen que es "puguin comparar, ja que estan concebuts per a circumstàncies totalment diferents". "El sistema de revisió en vídeo respon a la sol·licitud de dotar el futbol de tecnologies més econòmiques i ratifica el compromís de la FIFA com a abanderada de l'ús de les tecnologies en benefici dels equips arbitrals", ha apuntat Collina.

L'aplicació de l'FVS al Mundial femení sub-20 arriba després d'un primer assaig completat amb èxit al Campionat Juvenil FIFA/Blue Stars celebrat a Zúric (Suïssa) el mes de maig passat.

Anar al contingut