Dibu Martínez, porter titular de l'Argentina de Messi
Dibu Martínez, porter titular de l'Argentina de Messi
mundial 2022

El Mundial dels porters extraordinaris... I si l'MVP del torneig ho és?

Els quatre en competició desafien la tirania dels davanters

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Sempre s'ha dit que per ser porter s'ha de ser d'una fusta especial. Saber conviure amb la soledat, passar de ser elogiat a criticat en pocs segons i quedar, normalment, exclòs dels premis individuals més pomposos. Qatar 2022, però, està sent un Mundial ple d'actuacions extraordinàries sota els pals. I sí aquesta Copa del Món escull un porter com la seva Pilota d'Or?

Molt haurien de canviar les coses perquè el pòquer de porters en competició no fossin rebuts als seus països com a herois: el sorprenent Livakovic a Croàcia, el sòlid Bounou al Marroc, l'elèctric Dibu Martínez a l'Argentina o, el més contrastat dels quatre, el francès Lloris.

De mitjana, en aquest Mundial s'estan marcant els mateixos gols que a Rússia 2018 o Brasil 2014 (aproximadament, 2,6 per partit), però les tandes de penal sublimen els porters i demostren el seu estat de forma. Com que  la majoria de seleccions s'estructuren des de l'organització defensiva, els porters són la primera pedra.

Si no guanyen l'MVP absolut, i amb el permís de futbolistes que sense fer tant camí a Qatar han deixat grans aturades, com el polonès Szczesny, sembla segur que alguns d'ells rebrà el reconeixement específic a millor porter. L'escollit passarà a formar part d'un selecte grup. Casillas, Neuer i Courtois han estat els més votats dels últims tres Mundials.

Només un sol precedent de porter Pilota d'Or

Des que va començar a entregar-se aquest premi, a Espanya 1982, només hi ha un precedent i ja en fa 20 anys: Oliver Kahn al Mundial del 2002, un consol per al mur alemany, derrotat en la final pel Brasil de Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho.

Abans del "Vol-kahn-o", 5 davanters de llegenda: Rossi, Maradona, Schillaci, Romário i Ronaldo. Després d'ell, més golejadors i un parell de migcampistes que han gosat trencar la seva tirania: Zidane i Modric; entremig, Forlán i Messi.

ARXIVAT A:
Mundial Qatar 2022
Anar al contingut