La celebració de Demiral que ha motivat l'obertura d'una investigació de la UEFA
La celebració de Demiral que ha motivat l'obertura d'una investigació de la UEFA (EFE)
eurocopa 2024

Turquia, contra les cordes: l'amenaça del "llop gris" Demiral ja té sanció de la UEFA

La celebració dedicada a un partit d'extrema dreta li ha sortit cara al defensa turc, que molt probablement no tornarà a jugar a l'Eurocopa 2024

Redacció Esport3Actualitzat

Un torneig de seleccions sempre exacerba els nacionalismes, però l'efervescència política de l'Eurocopa 2024, lluny d'esbravar-se, continua servint episodis polèmics. L'últim, la celebració de l'heroi de Turquia contra Àustria, Merih Demiral.

El gest del central de l'Al-Ahli saudita fent les banyes amb les mans anava dedicat als Llops grisos del seu país, un partit ultranacionalista d'extrema dreta que fa de crossa del president Erdogan al Parlament otomà. La UEFA, conscient de les directrius de l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució d'Alemanya, seu de la competició, no va trigar a obrir-li una investigació.

La resposta de Demiral, que presumeix del gest als seus perfils, no podia ser més desafiant: "Tant de bo el pugui tornar a fer". Finalment, la UEFA ha decidit sancionar el jugador amb dos partits de suspensió. Per tant, Demiral només tornaria a jugar en aquesta Eurocopa en cas que Turquia arribés a la final.


La política salta a la gespa de l'Eurocopa 2024

Aquesta Eurocopa no està quedant al marge del present convuls que viu la política europea, amb l'ascens de l'extrema dreta en la majoria de països del continent. Si a l'inici del torneig els pesos pesants de la selecció francesa, amb Mbappé i Kounde al capdavant, es van dirigir als seus compatriotes demanant una mobilització electoral que aturés l'avanç de Le Pen, la tensió latent dels Balcans va estar a punt de provocar l'abandonament de Sèrbia de la competició.

Van amenaçar de fer-ho després que les aficions de Croàcia i Albània cantessin a duo "Mort als serbis", unes amenaces castigades amb 105.000 euros de multa per a la federació croata i gairebé la meitat per a l'albanesa.

La UEFA està filant prim amb les celebracions antidemocràtiques o les obscenes, com la del madridista Jude Bellingham, també amb un expedient sobre la taula per posar-se la mà als genitals. No obstant, el madridista no ha estat sancionat.

A la sanció de Demiral, s'hi afegeix la de l'albanès Daku, que també va ser castigat amb dos partits per les seves proclames contra els macedonis, que aquest estiu miren el torneig per la televisió després d'estrenar-s'hi en l'edició anterior. L'Eurocopa més extrema, la de l'orgull patriòtic en ebullició, finalitza el 14 d'aquest mes a Berlín.

Anar al contingut