Fotografia de Joan Laporta, Florentino Pérez i Bernd Reichart
Joan Laporta, Florentino Pérez i el CEO de la Superlliga, Bernd Reichart (Europa Press)
Futbol

El judici de la Superlliga: les claus del conflicte

Avui se celebrarà la vista oral on es determinarà si la UEFA i la FIFA han abusat de posició dominant contra la Superlliga

Redacció Esport3Actualitzat

Aquest dijous se celebrarà un judici que pot ser clau per al futur del futbol europeu. El jutjat mercantil número 17 de Madrid presenciarà el procediment judicial per la denúncia dels promotors de la Superlliga contra la UEFA i la FIFA.

En la vista oral es deliberarà si hi ha hagut abús de posició dominant per part de les entitats europees contra la competició impulsada pel Barça i el Reial Madrid
 

Les claus del judici

El 20 d'abril del 2021 el jutjat mercantil número 17 va tramitar la demanda d'A22 Sports Management S.L. i European Super League Company S.L. (promotores de la Superlliga) contra la UEFA i la FIFA per abusar de la posició dominant.

La demanda sol·licitava l'aplicació de mesures cautelars per impedir que les entitats europees dificultessin la posada en marxa de la competició. Aquestes van ser atorgades. La base de la denúncia se sustenta en el fet que la UEFA i la FIFA han incomplert els articles 101 i 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. Què diuen aquests apartats?

"Seran incompatibles amb el mercat interior i quedaran prohibits tots els acords entre empreses que puguin afectar el comerç entre els estats membres i que tinguin per objecte o efecte impedir, restringir o falsejar el joc de la competència dins del mercat interior", article 101 del TFUE.

"Serà incompatible amb el mercat interior i quedarà prohibida l'explotació abusiva, per part d'una o més empreses, d'una posició dominant en el mercat interior o en una part substancial d'aquest", article 102 del TFUE.


Jurisprudència

El 15 de desembre del 2022 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va concloure, en un informe no vinculant, que la UEFA i la FIFA no van incórrer en abús de posició dominant en bloquejar la creació d'un torneig alternatiu.

No obstant això, un any després, el 21 de desembre del 2023, la Gran Sala va afirmar que les normes de les dues entitats europees constitueixen un abús de posició dominant si no estan "sotmeses a criteris materials i a regles de procediment que permetin garantir el seu caràcter transparent, objectiu, no discriminatori i proporcionat", d'acord amb els articles 101, 102 i 56 del TFUE.
 

ARXIVAT A:
Superlliga
Anar al contingut