El COI recomana excloure esportistes russos i bielorussos de tota competició
Cerimònia de benvinguda al Comitè Olímpic Rus en el seu retorn dels Jocs Olímpics d'Hivern 2022 a Moscou (Reuters)
Esports

El COI recomana excloure esportistes russos i bielorussos de tota competició

El COI assenyala amb duresa Rússia i Bielorússia per saltar-se la treva olímpica i atacar Ucraïna

El Comitè Olímpic Internacional ha recomanat a les federacions i als organitzadors de competicions que "no convidin ni permetin la participació d'esportistes o dirigents russos o bielorussos".

Aquesta mesura pretén "protegir la integritat de les competicions esportives mundials i la seguretat de tots els participants", segons ha indicat la Comissió Executiva de l'organisme.

La directiva del COI ha acordat així mateix retirar la seva màxima condecoració, l'Ordre Olímpica, a tots els membres del govern rus que la tinguin, entre ells el president del país, Vladímir Putin, el seu viceprimer ministre Dmitry Chernyshenko, que va estar a càrrec dels Jocs de hivern disputats a Sochi el 2014, i al cap de gabinet adjunt de l'Oficina Executiva del president, Dmitry Kozak.

El COI ha subratllat en un comunicat que el seu desig és:

"No castigar els esportistes per les decisions del seu govern si no hi participen activament, però l'actual guerra a Ucraïna posa el Moviment Olímpic en un dilema".

"Mentre que els esportistes de Rússia i Bielorússia podrien continuar participant en competicions esportives, molts esportistes d'Ucraïna es veurien impedits de fer-ho a causa de l'atac al seu país".

"L'Executiva del COI insta les federacions esportives internacionals i els organitzadors de prova esportives a tot el món que facin tot el que estigui a la mà per garantir que no es permeti la participació de cap atleta o dirigent esportiu de Rússia o Bielorússia amb el nom de Rússia o Bielorússia".

"Els ciutadans russos o bielorussos, ja sigui com a individus o com a equips, han de ser acceptats únicament com a atletes o equips neutrals. No s'han d'exhibir símbols, colors, banderes o himnes nacionals",

L'Executiva agraeix les nombroses crides a la pau realitzades per esportistes i membres de la comunitat olímpica mundial, en particular els fets per atletes russos.

El COI també ha emès un comunicat en què informa de la creació d'un fons de solidaritat i agraeix el suport ja ofert a Ucraïna per altres comitès olímpics i federacions.

Anar al contingut