Anells olímpics instal·lats davant la Pyramide du Louvre
Anells olímpics instal·lats davant la Pyramide du Louvre
JJOO París 2024

Curiositats i novetats dels Jocs Olímpics de París 2024

París 2024 promet ser una edició única dels Jocs Olímpics, amb un focus en la sostenibilitat i l'exclusivitat, des de nous esports fins a seus i esdeveniments innovadors

Redacció Esport3Actualitzat

Els Jocs Olímpics de París 2024 s'acosten i la ciutat de la llum es prepara per donar la benvinguda a l'espectacle esportiu més important del món. Després d'un segle, la capital francesa acollirà uns jocs que prometen ser una celebració de la sostenibilitat. En aquesta edició, l'organització tindrà en compte des de les innovacions en infraestructura i energia fins a la gestió de residus i la promoció de la biodiversitat.

Cal recordar que l'última edició, els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, van estar marcats per la pandèmia i es van acabar fent el 2021. En aquella ocasió, les restriccions i l'absència de públic a les grades van fer que aquest esdeveniment tingués un "format molt limitat".

Amb 382 esportistes, la delegació espanyola a París és la segona més nombrosa de la història després de la dels Jocs de casa, Barcelona 92. Més d'una quarta part, 99, són catalans.

I per primer cop, s'ha assolit la paritat de gènere en uns jocs olímpics. En total, seran 5.250 atletes dones i 5.250 atletes homes.

 

Les dates clau de París 2024

Els Jocs Olímpics de París 2024 se celebraran del 26 de juliol a l'11 d'agost. Durant aquests dies, més de 10.000 atletes de tot el món disputaran 32 esports diferents i oferiran espectacles esportius de la màxima competició.

Com a gran novetat, la cerimònia d'obertura no es durà a terme en un estadi per primera vegada en la història, sinó que es farà al Sena, el riu que travessa el centre de París.

Malgrat que la inauguració dels Jocs serà el 26 de juliol, dos dies abans arrencaran algunes competicions, com el futbol, l'handbol, el rugbi a 7 i el tir amb arc.

Seus arreu de França

En aquesta edició dels Jocs Olímpics, París no serà l'única seu on es disputaran les competicions. El torneig de futbol es jugarà, a més de la capital francesa, a Bordeus, Nantes, Lió, Saint-Étienne, Niça i Marsella.

La ciutat marsellesa també gaudirà de la vela a la Costa Blava. Mentrestant, Lilla també reunirà altres esports d'equip, com el bàsquet i l'handbol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esport3 (@esport3)

 

Quins seran els nous esports olímpics?

Els Jocs Olímpics de París comptaran amb 32 esports diferents i hi haurà 329 esdeveniments de medalles en total.

Respecte a Tòquio 2020, la gran novetat dels Jocs Olímpics de París 2024 és la incorporació del breakdance com a disciplina olímpica.

En aquest nou que s'estrenarà a París, competiran 16 ballarins ("B-boys") i 16 ballarines ("B-girls") que es desafiaran en batalles d'un contra un, ballant sobre una música aleatòria que no saben per endavant, punxada per un DJ. El sistema de valoració avaluarà cinc factors: musicalitat, vocabulari, originalitat, tècnica i execució.

D'altra banda, es retiren el karate (que va debutar en l'última edició), el beisbol i el softbol.

Curiositats dels JJOO 2024

  • París serà la segona ciutat, després de Londres, que organitza els Jocs Olímpics en tres ocasions. París va acollir els Jocs el 1900, el 1924 i ara, el 2024, mentre que Londres ho va fer el 1908, el 1948 i el 2012.

  • En aquesta edició, l'esport amb més medalles serà l'aquàtic, amb 49 proves en natació, natació en aigües obertes, salts, waterpolo i natació artística. L'atletisme el segueix de prop, amb 48 proves.

  • Per primera vegada, els Jocs Olímpics del 2024 també se celebraran al territori francès de Tahití, on tindrà lloc la competició de surf a l'ona de Teahupo'o, situada a 15.000 km de París.

  • París 2024 inclourà un equip olímpic de refugiats del COI. La primera vegada que hi va participar va ser en els Jocs Olímpics de Rio 2016.
     
Segueix l'última hora dels Jocs Olímpics a la web d'Esport3.
ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut