Brandon McNulty (UAE), durant la contarellotge inicial de la Vuelta 2024, amb sortida a Lisboa (EFE)
Brandon McNulty (UAE), durant la contarellotge inicial de la Vuelta 2024, amb sortida a Lisboa (EFE)
Ciclisme

Els UAE segueixen sense donar treva al Visma en l'inici de la Vuelta a Espanya

Brandon McNulty s'imposa en la contrarellotge inicial entre Lisboa i Oeiras i deixa a tres segons Wout van Aert, el gran candidat de l'esquadra neerlandesa

Redacció Esport3Actualitzat

L'estatunidenc Brandon McNulty (UAE) s'ha enfundat el primer mallot vermell de líder de la Vuelta a Espanya, després d'imposar-se en la contrarellotge inicial, disputada entre Lisboa i Oeiras, de 12 quilòmetres de recorregut. Ho ha fet amb un temps de 12 minuts i 35 segons, cosa que implica una mitjana de velocitat de 57,197 km/hora. És la contrarellotge més ràpida de la història.

McNulty era la gran opció de l'UAE, l'equip de Tadej Pogacar, que ha dominat amb mà ferma les curses més importants de l temporada, Giro i Tour inclosos. Per decisió tècnica, el nord-americà ha estat l'últim corredor del conjunt dels Emirats Àrabs a sortir, per davant de les seves dues principals opcions a la general, Joao Almeida i Adam Yates. Encara tenia més referències de temps, perquè ha estat el darrer a entrar en cursa, Wout van Aert, que tenia ganes de reivindicar-se davant la discreta temporada del seu equip, el Visma, d'Holanda. A l'hora de la veritat, però, el ciclista belga s'ha quedat a tres segons de McNulty, i encara ha tingut un ciclista més intercalat, el txec del Lidl-Trek Mathias Vecek, que ha estat segon a dos segons.

La revenja de París 2024

La sorpresa de la victòria de McNulty és relativa, ja que ja va ser cinquè en la recent contrarellotge dels Jocs de París. Tanmateix, s'esperava més de Van Aert i del britànic Joshua Tarling (Ineos), que en la cita olímpica van rivalitzar per l'últim lloc del podi. El bronze olímpic es va decantar per al belga, en gran part, per una punxada de Tarling. Aquest dissabte, el britànic només ha pogut ser sisè, superat també pel suís Stefan Küng (Groupama) -quart- i l'italià Edoardo Affini -cinquè-, també del Visma, que ha ocupat la millor posició provisional durant bona part de la contrarellotge. Una altra opció de victòria dels neerlandesos que s'ha esfumat.

Pel que fa als favorits de la general, el millor ha estat l'eslovè Primoz Roglic (Red Bull-Bora), vuitè a 16 segons del vencedor. Almeida s'ha deixat 19 segons respecte a McNulty; Yates, 34; Enric Mas (Movistar), 39; Richard Carapaz (Education First), 40; Carlos Rodríguez (Ineos), 46; Sepp Kuss (Visma), 53; i Mikel Landa (T-Rex-Quick Step), 1:05.

Pel que fa als catalans, Marc Soler (Emirates) ha arribat a 37 segons de McNulty; Roger Adrià (Red Bull-Bora), a 54; i Pau Miquel (Kern Pharma), a 1:23.  

La Vuelta, que s'acabarà el 8 de setembre a Madrid, inclou un recorregut total de 3.265 quilòmetres durant 21 etapes. Vuit són de muntanya, cinc de mitjana muntanya i dues --la primera i l'última--, contrarellotges individuals. La ronda espanyola disputa les tres primeres etapes a Portugal. Aquest diumenge, primera etapa en línia entre Cascais i Ourém, de 194 km i perfil de mitja muntanya.

ARXIVAT A:
La Vuelta
Anar al contingut