Natació artística

César Villegas: "Si feia ballet aquàtic ja era 'mariquita'"

La natació artística continua tenint pocs practicants masculins a Catalunya, tot i tenir un campió del món

Mireia VicenteActualitzat

Va fundar el CN Kallípolis el 1968 i va aprendre a fer natació artística de forma autodidacta. César Villegas (86 anys) explica que aleshores era impensable que un home fes natació artística i si s'atrevia a fer-ne:

"Era imitant les dones. El primer home que va nedar vaig ser jo, però disfressat de dona. Ja saps com eren els espanyols aleshores. Si feia ballet aquàtic, ja era 'mariquita'".

César Villegas, fundador i president del Kallípolis, a més de pioner en la natació artística masculina

Aleshores es veia com un atreviment, però 55 anys després el club pot presumir de tenir el primer campió del món de solo masculí: Dennis González. La situació i el context han canviat, però aquesta disciplina continua sent un esport majoritàriament practicat per dones. Ho explica el mateix Dennis: 

"Encara és complicat que hi hagi més d'un noi en un mateix club. Et trobes sol. Has d'intentar incorporar-te com sigui amb les noies, perquè si vols fer equip, és una cosa que has d'aprendre." 

Es treballa perquè incloguin més proves mixtes i masculines al calendari internacional i això no s'aconseguirà si no s'hi animen més nois. Segons dades de la Federació Catalana de Natació, a Catalunya hi ha 1.017 llicències de natació artística. Només 27 són masculines. El Kallípolis aprofita el reclam de Dennis González, nomenat fa poc millor nedador europeu i mundial, per animar futures generacions de nedadors.

El Dennis és un model a seguir, com ho va ser per a ell fa deu anys Pau Ribes. El 2015 es van incloure, de manera oficial, les proves mixtes a les competicions. En els pròxims Jocs Olímpics poden competir-hi homes, però cap de les deu seleccions classificades, tampoc l'espanyola, no en convocarà cap. L'objectiu és seguir treballant perquè a la cita de Los Angeles 2028 sí que hi hagi participació masculina.

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut