Caleb Ewan celebra la victòria a l'esprint de Nimes (EFE)

Caleb Ewan s'imposa a l'esprint a Nimes i suma la segona victòria d'etapa al Tour

El ciclista australià suma la segona victòria al Tour en imposar-se a la meta de Nimes per davant de Viviani i Dylan Groenewegen. Alaphilippe continua un dia més líder
Josep Coch Actualitzat

Caleb Ewan ha aprofitat una de les darreres oportunitats de què disposaven els esprintadors per guanyar una etapa. El ciclista australià del Lotto s'ha imposat a Elia Viviani, Dylan Groenewegen i Peter Sagan en la meta de Nimes. La classificació general no experimenta cap mena de variació a les primeres places i Julian Alaphilippe continua, un dia més, al capdavant de la general del Tour. Sí que hi ha hagut un abandonament important, el de Jakob Fuglsang, fins ara novè a la general, a qui una caiguda ha deixat fora de combat a 27 quilòmetres de meta.

Jornada per als esprintadors després del periple pirinenc i de la jornada de descans. 177 quilòmetres amb sortida i arribada a Nimes, gairebé planers i amb només un port, de quarta categoria, sense cap mena d'incidència. Dia també per provar una escapada, ja que el terreny era el més propici per a aquest tipus d'aventures. Jornada marcada per la calor, fins a 37 graus de temperatura han hagut de suportar els 163 supervivents de la ronda francesa. Alguns ciclistes han fet servir glaçons per apaivagar els efectes de les altes temperatures. Tot i així, el ritme, durant la primera hora de cursa, era molt ràpid, superant els 45 quilòmetres per hora de mitjana. S'havien recorregut molts pocs quilòmetres quan es començava a formar l'escapada de la jornada.

En el quilòmetre cinc s'avançaven al gran grup fins a cinc ciclistes: Paul Orselén, Lars Bak, Lukasz Wisniowski, Stèphane Rossetto i Alexis Gougard. Amb l'escapada formada i consolidada, un dels aspirants a la victòria i vencedor de la darrera edició del Tour, Geraint Thomas, tenia un ensurt en forma de caiguda. Un incident, però, que no tenia cap mena de conseqüència, més enllà del mateix ensurt. Així les coses, els cinc escapats no disposaven de gaire més de dos minuts de diferència en el quilòmetre 30, fet que demostrava que els equips dels millors velocistes del Tour no volien cap mena d'alegria, i les diferències entre els escapats i el grup no anaven a més a causa del seu control. La mitjana de les dues primeres hores ha superat els 43 quilòmetres per hora, malgrat que els físics dels ciclistes ja comencen a estar al límit en l'inici de la tercera setmana de Tour.

A poc més de 50 quilòmetres de la meta, la diferència entre els escapats i el grup es rebaixava fins als 37 segons. L'etapa entrava en una zona on el vent bufava de costat. Estar atent en aquesta zona era la premissa dels equips que tenen ciclistes lluitant per la general, ja que quedar tallat en una situació així podria implicar la pèrdua de totes les opcions. Avui, però, no hi havia conseqüències, ja que el vent no era tan fort com s'esperava en l'inici.

A 27 quilòmetres de meta, una caiguda en el gruix del pilot perseguidor significava l'abandonament del danès de l'Astana Jakob Fuglsang, novè a la classificació general. Malgrat que tots els integrants de l'equip Astana s'havien quedat al seu costat per reintegrar-lo al grup, no ha estat possible ja que l'han retirat en ambulància. Jakob Fuglsang ha tingut problemes a l'espatlla, i no es descartava una fractura de la clavícula.

L'escapada s'ha mantingut fins a falta de dos quilòmetres, quan han estat neutralitzats pel gran grup, tirat pels equips dels esprintadors. En aquests moments de nerviosisme s'ha produït la caiguda de Nairo Quintana, que perdia més d'un minut a l'arribada. L'etapa es decidia a falta de 300 metres, a la sortida d'una xicana situada en el tram final de l'etapa, i quan tot apuntava a una victòria d'Elia Viviani, els darrers metres finals de l'australià Caleb Ewan el superava per l'exterior per imposar-se en la meta de Nimes. Aquesta és el segon triomf parcial del ciclista d'origen coreà. Tercer a la meta entrava Dylan Groenewegen, i en quarta posició Peter Sagan.

Aquest dimecres, dissetena etapa entre Pont del Gard i Gap, de 200 quilòmetres, una etapa molt similar a la d'avui però amb una variant important, ja que a 9 quilòmetres de meta els ciclistes hauran de superar el coll de La Sentinelle, de tercera categoria; 5,2 quilòmetres d'ascensió amb un pendent mitjà del 5,4 per cent.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut