Alèxia Putellas, en el moment de fallar el penal en l'últim minut de la final de consolació olímpica contra Alemanya (Reuters)

Alèxia Putellas erra un penal en l'últim minut i el bronze s'esfuma (0-1)

La selecció espanyola queda fora del podi del torneig olímpic de futbol femení en perdre contra Alemanya
TEMA:
Jocs Olímpics

Espanya va començar el torneig olímpic de futbol femení com a, probablement, màxima favorita. Al final no ha aconseguit ni tan sols pujar al podi, en perdre la final de consolació contra Alemanya (0-1). Molt tocades per la decepció de la derrota en semifinals contra el Brasil (4-2), les espanyoles han tornat a quedar lluny de la seva millor versió. No obstant això, haurien pogut forçar la pròrroga en l'últim minut del descompte si Alèxia Putellas, una de les grans absents en l'anterior partit, no hagués fallat un penal. Montse Tomé ha alineat d'inici les catalanes Ona Batlle, Aitana Bonmatí, Alèxia Putellas, Laia Aleixandri i Laia Codina, a més de les blaugranes Cata Coll i Salma Paralluelo.

Poca punteria en la primera part

• L'atenció mèdica a Jule Brand, una de les millors jugadores alemanyes durant el torneig, ha estat la nota més destacada de l'inici del partit. Malgrat que el seleccionador Horst Hrubesch ha mogut la banqueta, la jugadora del Wolfsburg ha pogut continuar. En el tram inicial, a Espanya li ha costat imprimir la seva habitual circulació de pilota i les primeres aproximacions, fins i tot, han estat del conjunt germànic.
  • La primera intervenció de cert mèrit sota pals ha estat de Cata Coll. Al minut 18, la mallorquina del Barça ha aturat un tímid llançament des de dins de l'àrea per part de Klara Bühl.
  • L'equip espanyol ha aconseguit la rèplica al minut 21, gràcies a un llançament de falta molt llunyà de Tere Abelleira, que s'ha estavellat al travesser. Tot i això, la portera Ann-Katrin Berger estava ben col·locada. Immediatament després, qui ha provat sort des del mig del camp, sense èxit, ha estat la davantera del Wolfsburg Alexandra Popp.
  • El partit ha seguit a ritme molt baix fins a la pausa d'hidratació de la primera part. El més perillós de la selecció espanyola ha estat una doble aproximació d'Athenea del Castillo i Salma Parualluelo, invalidada per fora de joc (minut 29).
  • Un intent en semierrada de l'alemanya Marina Hegering, al minut 42, ha donat pas al tram més brillant de les espanyoles durant la primera meitat. Dos minuts més tard, Aitana Bonmantí ha enviat una altra pilota al travesser al minut 44, i Jennifer Hermoso, en el refús, hauria pogut marcar si no fos perquè la defensa alemanya ha estat capaç de refusar a córner la seva rematada des del punt de penal.
  • L'última ocasió abans del descans ha estat d'Alemanya. Laia Aleixandri, anticipant-se a Sjoeke Nüksen, ha obligat Cata Coll a intervenir.
Alèxia Putellas intenta una jugada contra la defensa alemanya, en el partit per la medalla de bronze de París 2024 (EFE)

Domini infructuós fins al descompte

• Espanya ha començat un pèl millor la segona part i ha propiciat el primer avís amb una passada filtrada d'Aitana Bonmatí a Salma Paralluelo, que s'ha entretingut massa quan estava sola a la frontal de l'àrea.
  • Al minut 55, Janina Minge ha xutat sola des de fora de l'àrea després d'una gran jugada individual de Jule Brand. La pilota ha sortit fora a un pam del pal esquerre de la porteria defensada per Cata Coll.
  • Oihane Hernández, al minut 57, ha xutat des de fora de l'àrea a les mans d'Elene Lete i, tot seguit, Giulia Gwinn ha rematat de cap per sobre de la porteria espanyola.
  • L'ensurt ha esperonat la selecció espanyola, que ha iniciat uns minuts de domini intens. Han culminat amb un xut lleugerament fora d'Athenea del Casillo al minut 61. Fruit d'aquesta acció, Ona Batlle ha hagut de ser atesa per un xoc amb Kathrin Hendrich.
  • Al minut 63, Cata Coll ha comès un clar penal sobre Giulia Gwinn per una sortida a destemps, que l'àrbitre ha assenyalat sense dubtar-ho. L'ha transformat la mateixa Gwinn, enganyant amb facilitat la portera mallorquina (0-1).
  • Cata Coll ha salvat Espanya al minut 71. Klara Bühl ha arribat completament sola i l'ha encarada dintre de l'àrea, però la portera del Barça ha demostrat per què és una jugadora tan extraordinària en l'un contra un. Un 0-2 hauria estat pràcticament definitiu.
  • Al minut 75, qui ha evitat el gol amb una gran aturada ha estat la portera alemanya Ann-Katrin Berger. Jennifer Hermoso ha rematat de cap, sola, dintre de l'àrea, però la pilota, picada de dalt a baix i amb un bot, li ha sortit massa centrada.
  • Alemanya s'ha tancat molt bé en els darrers minuts del partit, i ha concedit molt poques ocasions fins al temps de descompte. Montse Tomé ha donat entrada a Mariona Caldentey, Olga Carmona, Patri Guijarro i Lucía García.
  • Precisament Lucía García ha provat sort amb un xut al minut 94, però Berger ha intuït molt bé la direcció de la pilota.
  • Alèxia Putellas ha tingut el gol de l'empat en l'últim minut del temps de descompte, però Ann-Katrin Berger li ha intuït la direcció del llançament de penal. Lucía García l'havia provocat anticipant-se a la defensa alemanya dintre de l'àrea. El podi olímpic s'havia esvaït de la manera més cruel.