L'afició radical del Feyenoord treu bengales negres durant un partit del seu equip (EFE)
L'afició radical del Feyenoord treu bengales negres durant un partit del seu equip (EFE)
lliga de campions

Alerta a Girona per la visita dels ultres del Feyenoord, la meitat sense entrada

El desplaçament dels aficionats radicals neerlandesos, coneguts pel seu historial violent, obligarà a establir un dispositiu de seguretat de màxims

Redacció Esport3Actualitzat

El revolucionari sorteig de la nova Champions va determinar que el primer visitant de Champions a Montilivi sigui el Feyenoord. A partir de les 18.45 del dimecres vinent, el centenari equip neerlandès serà rival exigent pel de Míchel, tot i que per als cossos policials fa dies que el partit ja ha començat. El motiu, el desplaçament dels ultres de l'equip de Rotterdam posa en alerta la capital gironina.

La UEFA ha transmès al club que més d'un miler d'aficionats radicals poden viatjar a Girona, dels quals només prop de la meitat, uns 700, disposaran d'entrada per presenciar el partit. El màxim organisme continental no fa aquesta advertència perquè sí. Els ultres del Feyenoord, d'ideologia d'extrema dreta, acumulen un extens historial d'episodis violents.

"La legió" i un llarg historial de disturbis

En la seva història negra recent hi ha disturbis a la graderia VIP del Metropolitano, detencions en gairebé cada viatge, rutinaris llançaments d'ampolles, batalles campals concertades amb radicals d'altres equips i, fins i tot, un viatge clandestí a Roma, on tenien vetat l'accés a l'Olímpic, passant per Nàpols. El mobiliari públic també és una de les seves víctimes predilectes. A la capital italiana van causar danys irreparables a la font de Bernini.

L'estat de la font de Bernini de la plaça Espanya de Roma després del pas dels aficionats del Feyenoord

Un comportament primitiu que ja ha tingut conseqüències esportives: el 2007 el Feyenoord es va veure expulsat de la Copa de la UEFA pels per culpa dels incidents provocats pels ultres a Nancy (França). El fenomen, no obstant, es manté. La seva facció més temuda, els SFC Hooligans, coneguts popularment com "La legió", s'ha guanyat de ser de les més temudes del continent pels aldarulls protagonitzats al seu país. Els enfrontaments amb els seguidors de l'Ajax són recurrents.  

 

Dispositiu d'alt risc, un motlle per a la resta de visites

Amb aquests antecedents és comprensible que la visita dels ultres del subcampió de l'última Eredivise generi respecte a la ciutat. Per preparar la seva rebuda, el club ha tingut reunions amb la policia neerlandesa i representants dels aficionats. El dispositiu serà de partit d'alt risc i s'està dissenyant en coordinació amb l'Ajuntament i els Mossos d'Esquadra. Els cossos de seguretat també estan atents per si la prèvia del matx la fan a Lloret de Mar o en algun altre punt de la Costa Brava.

Sigui com sigui, la visita del Feyenoord servirà de referència per a la seguretat. Superada la pedra de toc dels neerlandesos, Montilivi acollirà tres jornades més de la fase de lligueta. La lupa està posada, sobretot, en l'afició de l'Slovan de Bratislava, ja que els fans anglesos de l'Arsenal i el Liverpool no generen tanta preocupació. Nous reptes de Champions, també per a la policia. 

Anar al contingut