Vivés, Puig, Aitana i Laporta, d'esquerra a dreta (FC Barcelona)
Vivés, Puig, Aitana i Laporta, d'esquerra a dreta (FC Barcelona)
Barça

Així es va "cuinar" la renovació d'Aitana: la intervenció de Laporta, cabdal

El nou contracte l'ha convertit en la futbolista més ben pagada del món, al davant de les estrelles de la lliga anglesa o la nord-americana

Àlex CastellsActualitzat

Només hi havia un desenllaç possible. Aitana volia ser vestint-se de blaugrana i el Barça volia retenir la seva futbolista més determinant. La història  d'amor de l'actual Pilota d'Or amb el seu club seguirà, com a mínim, fins al 2028. Les negociacions, però, es van allargar. Van començar, de fet, a finals de l'any passat.

Marc Vivés, nomenat oficialment director esportiu el novembre del 2023, va fixar la renovació d'Aitana com el principal desafiament un cop va assumir el càrrec. Ja aleshores, hi va haver una primera trobada de Vivés amb el representant de la jugadora. Va ser una presa de contacte per exposar les pretensions d'Aitana, amb contracte firmat fins al 30 de juny del 2025.

 

La situació contractual d'Aitana no era cap secret i altres grans d'Europa van mirar de seduir-la. Tant el Chelsea com l'Olympique de Lió van sondejar la migcampista. Les "blues", fins i tot, estaven disposades a pagar els tres milions de clàusula de rescissió. Mai van arribar, però, a cap acord amb la jugadora, ni tampoc el vuit vegades campió d'Europa. Tampoc en van fer cap oferta formal.

Desbloqueig del president

A les oficines del Barça, coneixedors de l'interès de Chelsea i Lió, van redoblar l'aposta per Aitana. Es van intensificar les negociacions, sense arribar, però, a una entesa definitiva. A més, paral·lelament, el club també anava tancant altres renovacions importants, com la de Graham Hansen, el gener del 2024, o la d'Alèxia Putellas, al maig.

Laporta i Aitana posen feliços (FC Barcelona)
Laporta i Aitana posen feliços (FC Barcelona)

Això limitava, per tant, el marge de maniobra de Marc Vivés. El pressupost de la secció estava al límit. Va haver d'intervenir la junta directiva per desbloquejar la situació. El mateix Joan Laporta va donar llum verd per fer l'esforç econòmic necessari que garantís la continuïtat d'Aitana Bonmatí.

Bo per partits, títols i guardons

El nou acord amb Aitana, amb una ampliació per tres temporades més, comportava també l'actualització del salari de l'últim any de l'antic contracte, el corresponent a la temporada 24-25. Aitana es convertia així en la futbolista més ben pagada del món, amb un sou fix millorat i unes variables en funció de partits jugats, títols guanyats i guardons individuals, com podria ser la pròxima Pilota d'Or. En canvi, no rebrà cap bo ni per gols marcats ni assistències.

 

Els millors sous, a Anglaterra i els EUA

Les lligues amb més potencial econòmic són l'anglesa i la nord-americana. També és on es paguen els salaris més alts. És un dels motius, per exemple, que van acabar de convèncer futbolistes de renom com Kundananji o l'exblaugrana Oshoala. La jugadora més ben valorada és Sophia Smith, davantera dels Portland Thorns i internacional amb els Estats Units. Té un sou de 650.000 dòlars per temporada, gairebé 600.000 euros.

És, si fa no fa, el que cobren també les principals estrelles de la Super League anglesa. Sam Kerr, golejadora del Chelsea, és la jugadora més preuada: 417.000 lliures l'any, al voltant del mig milió d'euros. Completen el podi Alessia Russo, de l'Arsenal, i Lauren Hemp, del Manchester City.

Anar al contingut