El moment en el qual es tancaven els Jocs de París
El moment en el qual es tancaven els Jocs de París
Jocs Olímpics de París

"Au revoir", París; "Hello", Los Angeles: la flama olímpica ja mira als Estats Units

Després de quinze dies de frenètica acció, els Jocs Olímpics de París arriben a la fi amb la clausura a l'estadi olímpic

Redacció Esport3Actualitzat

Els Jocs Olímpics sempre tenen el mateix punt final. La cerimònia de clausura és la baixada de teló definitiva a setze dies de competició frenètics. També és l'última oportunitat per a la seu i el país amfitrió de deixar la seva marca en l'edició. París i França no han sigut l'excepció i han preparat un tancament ple de sorpreses.

Tancar és sinònim de recapitular i I l'organització ha volgut començar per l'inici, amb un repàs dels millors moments de la cerimònia d'obertura, un esdeveniment trencador perquè es va fer per primera vegada fora de l'estadi olímpic i remuntant el Sena amb barca.

 

Tot i que el tancament de París sí que es feia a l'Stade de France, la cerimònia ha començat lluny de l'epicentre de l'estadi. Amb la mítica cançó "Sous le ciel de Paris", una oda a les bondats de la capital francesa, el centre d'atenció s'ha posat al peveter volador situat al parc de les Tulleries. Faltava un últim relleu per tornar la flama olímpica a casa. L'encarregat ha estat un dels grans triomfadors de la competició i heroi local, Léon Marchand, el nedador que més ors ha guanyat a la cita, amb quatre, ha estat l'encarregat de portar el foc cap allà. De nou, una altra referència a la grandesa de França.

Léon Marchand porta la flama olímpica cap a l'Estadi de França
Léon Marchand porta la flama olímpica cap a l'Stade de France (Reuters)

Un cop començat el trajecte, s'ha iniciat la tradicional desfilada dels atletes i banderes, els principals protagonistes. "La Marsellesa", himne nacional francès, ha sonat de forma majestuosa. Al bell mig de la gespa coberta, un escenari amb els continents ocupava gran part de l'espai i el protagonisme. Amb tothom situat, s'ha fet l'entrega als medallistes de marató, l'última que es fa en les cites olímpiques.

Els Jocs de París també han volgut ser una festa popular. Sense aficionats a les graderies i els voluntaris ajudant al desenvolupament de la competició no hauria sigut el mateix. Per això, durant l'acte s'ha volgut emfatitzar la feina dels 45.000 voluntaris, així com la Marató Popular Olímpica, en què milers d'atletes amateurs van poder competir per primera vegada a la seu d'uns Jocs.

 

L'art, sempre l'art

La part estètica de la cerimònia ha agafat tot el protagonisme amb l'espectacle "Records". El contingut s'ha mantingut en el màxim secretisme, però el director de cerimònies de París 2024, el francès Thierry Reboul, ja havia avançat que hi hauria "un ampli dispositiu preparat" i "un univers pròxim a la ciència-ficció".

Un dels moments culminants de l'espectacle 'Records'
Un dels moments culminants de l'espectacle "Records" (Reuters)


La incertesa i la incògnita han precedit els primers moments. Un viatjant daurat ha descendit des del cel fins a l'escenari, on s'ha acabat trobant amb éssers mitològics de Grècia, en honor als creadors dels Jocs de l'Antiguitat. Inevitablement ha hagut d'aparèixer una representació de la deessa de la victòria Níke, vinculada estretament a l'antiguitat i la gènesi olímpica. Un repàs d'on es ve i cap on es va. Les referències als grans símbols del moviment olímpic no s'han parat de succeir amb el moment culminant amb les anelles ajuntant-se. L'esperit i la germanor dels Jocs ja havien cobrat vida.

Les actuacions musicals han agafat el relleu amb el grup d'indie rock francès Phoenix o el productor i DJ Kavinsky, que ha interpretat "Nightcall". La festa s'ha apoderat definitivament de tots els atletes i assistents.

Traspàs entre seus

Una altra de les parts ineludibles del darrer dia és el traspàs de bandera entre la seu actual, París, i la de la pròxima edició, Los Angeles, el 2028. Anne Hidalgo, alcaldessa de París, ha passat el testimoni a la seva homònima a Los Angeles, Karen Bass. El canvi ja era realitat, ara tota l'atenció és per a la ciutat californiana. És el moment en què els nous amfitrions mostren què poden oferir i els seus trets característics.

I parlar de Los Angeles és fer-ho de cinema i música. I els rumors sobre la presència de l'actor Tom Cruise s'han confirmat. Amb una clara referència a la saga "Missió impossible," que ell mateix protagonitza, s'ha simulat el viatge de Cruise cap a la City of Angels. La banda sonora ha anat a càrrec d'una de les bandes californianes més famoses de la història, els Red Hot Chili Peppers. Protagonisme també per altres il·lustres de l'escena de la ciutat: la cantant Billie Eilish i els rapers Snoop Dog i Dr. Dre. D'estrelles i personatges famosos no en faltaran a Los Angeles, però caldrà veure quina alineació preparen en el bressol del showtime.

Tom Cruise durant la cerimònia de clausura
Tom Cruise durant la cerimònia de clausura (Reuters)

 

El punt final ha sigut l'apagada de la flama per part del president del COI, Léon Marchand i cinc protagonistes d'aquesta edició. París s'ha esfumat com a seu olímpica al mateix moment que ho feia el foc. Amb "My way" de fons per tancar la cerimònia, ara toca a Los Angeles organitzar uns Jocs a la seva manera.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut