Una impressionant esquerda de més de 3 quilòmetres s'obre pas a Taumalipas, Mèxic

Nil FarrésActualitzat

Després de les intenses pluges provocades per la tempesta tropical Alberto (la primera pertorbació tropicald'aquesta temporada 2024 a l'Atlàntic, després ha arribat l'huracà Beryl), diversos habitants del municipi de Tula (a l'estat de Taumalipas, a Mèxic) van quedar sorpresos per l'aparició d'una impressionant esquerda d'entre tres i sis quilòmetres de longitud. Aquest fet va generar preocupació entre els residents i les autoritats locals, pels possibles danys a infraestructures, cultius i habitatges.

L'esquerda té trams que fan d'un a tres metres d'amplada i una profunditat d'un a quatre metres. Per aquest motiu hi ha anat un equip de geòlegs de la Secretaria d'Obres Públiques de Tamaulipas, per fer un estudi i determinar-ne la gravetat.

Esquerda d'un a tres metres d'amplada i una profunditat d'un a quatre metres

De moment es descarta que es pugui tractar de falles geològiques, ja que en zones properes s'hi han trobat diversos esvorancs. La causa probable d'aquesta esquerda gegant serien els escolaments subterranis generats per les pluges torrencials recents enmig d'un període prolongat de sequera intensa. Aquests escolaments acompanyats d'un període molt sec solen provocar que el terreny s'esquerdi i que es produeixin esvorancs com els que s'han trobat.

Esquerda gegant al municipi de Tula

També es descarta que l'esquerda representi un perill per als habitants de la regió. De fet, Pedro Cepeda Anaya, secretari d'Obres Públiques, ha confirmat que es construirà un pont al tram de carretera afectat per l'esquerda, que es troba a deu quilòmetres de distància de l'autopista Mante-Ocampo-Tula.

Tot i així, els habitants del municipi de Tula (conegut per la seva bellesa natural i el seu patrimoni cultural) i les autoritats locals continuen monitoritzant la situació de molt a prop. De moment, s'espera una anàlisi més exhaustiva per part d'experts en geologia i riscos naturals, mitjançant un estudi geofísic detallat per obtenir més informació i mitigar els efectes d'aquest fenomen natural.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut