
Una ciutat al mar davant de Barcelona, fata morgana o estructura real?
Ahir a la tarda es va capturar una imatge curiosa davant de la costa de Barcelona, unes estructures similars als edificis d'una ciutat.
La fotografia va ser capturada per Xavi Cabo, col·laborador habitual de l'àrea del delta del Llobregat, abans de la posta de sol, i ens la va fer arribar amb el títol de "Ciutat al mar", nosaltres l'hem utilitzat per a la notícia. Si fos un fenomen òptim s'anomenaria miratge superior, un efecte que pot presentar diferents característiques. Un exemple d'aquests tipus de fenomen és la Fata Morgana.
La veritat és que és una estructura de Fomento de Contrucciones y Contratas. Es tracta d'un dic flotant, amb el nom de "Mar del Aneto", amb destinació al Port de Tarragona. Aquesta estructura formarà part del nou moll de creuers.
Seria possible un miratge així davant la costa catalana?
La resposta és sí. Un vaixell que es trobi més enllà de l'horitzó, a causa de la curvatura de la Terra, el primer que mostra són les parts més elevades del vaixell. Aquestes poden adquirir unes dimensions que no són reals, estar sobredimensionades verticalment i distorsionades. Quan això passa ens trobem davant d'un miratge superior.
Els miratges superiors es formen per la diferència de densitat de l'aire produïda per la inversió tèrmica. Ara és l'època de l'any amb la temperatura del mar més freda: l'aigua refreda l'aire que hi està en contacte, de manera que es forma una capa inusualment freda sota d'una de més càlida. La diferència de densitat de les diferents capes de l'aire fa que els raigs de llum facin una inflexió quan travessen aquestes capes. Per aquest motiu, és un fenomen que es dona més en els mesos freds de l'any.
La gràfica mostra, en l'exemple d'una muntanya, com els raigs de llum, en travessar les diferents capes d'aire, sobredimensionen la realitat i creen un miratge superior.

Hi ha diversos graus de complexitat en el procès i que tenen com a conseqüència efectes diferents sobre la imatge. Alguns objectes semblen flotar a l'aire (efecte "looming"), altres es veuen molt deformats verticalment (efecte "towering").
L'anomenada Fata Morgana implica una complexitat encara més gran, i una superposició d'imatges sobreelevades, deformades i invertides que distorsionen completament la imatge.
The Fata Morgana phenomenon is crazy strong on Denali this morning. #Alaska #Anchorage #BearValley #Denali @DenaliNPS #fatamorgana #akwx pic.twitter.com/POSdvFNtVJ
ChuckBerray (@EyeOnAlaska) February 26, 2020