Trump desconnectarà els EUA de l'Acord de París sobre el canvi climàtic

Néstor GómezActualitzat

El llarg i costós recorregut que han fet els Estats Units per reconèixer l'existència del canvi climàtic i sumar-se als Acords de París se'n pot anar en orris amb el nou president, Donald Trump.

Aquest canvi de rumb de les polítiques mediambientals el va confirmar dilluns, a Londres, Myron Ebell, director d'Escalfament Global i de Política Ambiental Internacional. Trump és un escèptic del canvi climàtic i ho manifesta obertament, sense tabús, en les seves promeses electorals. Alhora, vol impulsar les indústries d'extracció de gas, petroli i carbó fins als límits de la llei.

La nova mentalitat de Trump queda resumida en l'eslògan "Primer els Estats Units"; costi el que costi, no importa com sigui el creixement econòmic del país mentre creixi. D'aquesta manera, si per créixer cal tombar acords comercials, es tomben; i si cal contaminar més, es contamina més. Tot queda justificat davant del creixement del país. És amb aquesta mentalitat que Trump es va comprometre electoralment a treure els Estats Units dels Acords de París. Ebell ha confirmat a la premsa que ho pot fer de dues maneres: per ordre executiva o dins d'un paquet molt més gran. En tot cas, és difícil predir quin serà el següent moviment o la següent acció, perquè els departaments governamentals encara estan en transició.

Si bé per retirar-se dels Acords de París ratificats cal esperar quatre anys, l'equip de Trump ja té alternatives més ràpides per desconnectar. Una seria enviar una carta per retirar-se del Tractat Internacional del Clima del 1992. Així reduiria el temps a només un any. També hi ha la possibilitat d'emetre un ordre presidencial, o una altra possibilitat "més neta", com ho qualifica Ebell: retirar-se de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

El futur de la política climàtica és poc esperançador als EUA pel gran poder que hi exerceix la indústria energètica. Ebell anuncia que la Comissió Federal Reguladora de l'Energia canviarà dràsticament amb les polítiques de Trump, que revisarà les sol·licituds per a la construcció i la gestió de gasoductes.

Durant els dies i les setmanes vinents veurem clarament fins on arriba la mà de Trump i quina serà la resposta internacional davant d'aquest desafiament climàtic que afecta tot el planeta i tots els seus habitants, inclosos els dels Estats Units.

Anar al contingut