Tres dies de pluges torrencials deixen més d'un centenar de morts al Nepal

S'ha batut un rècord de pluja en 24 hores a Katmandú, on han caigut més de 200 mm
Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Les pluges torrencials que han caigut durant tres dies han provocat inundacions catastròfiques al Nepal. La ciutat de Katmandú està negada, després de registrar un rècord de precipitació diària. Es reporten més de 120 morts com a conseqüència de les inundacions sobtades i les esllavissades de terra. Més de 40 persones estan desaparegudes.

Katmandú el 28 de setembre (Navesh Chitrakar)

Segons les dades facilitades pel Departament d'Hidrologia i Meteorologia als mitjans locals, la pluja de dissabte a Katmandú va ser la més alta registrada en 24 hores des d'almenys el 1970: 240 mm a l'estació meteorològica de l'aeroport internacional de Tribhuvan fins al matí de dissabte. Fins ara, el rècord eren els 177 mm del 2002.
 


A banda, l'estació del barri de Budhanilkantha va registrar 187 mm de pluja, i la de Chapagaun, al districte de Lalitpur, 323 mm. En altres punts de  la vall de Katmandú també hi ha hagut precipitacions excepcionals. I també van caure quantitats de gairebé 300 mm en 24 hores al districte oriental de Jhapa.

 


La majoria dels rius del país han crescut fins al punt de desbordar-se i vessar sobre carreteres i ponts. Entre ells, el riu Bagmati i els seus nombrosos afluents, que travessen Katmandú. Es van desplegar més de 3.000 funcionaris per fer tasques de rescat amb l'ajuda d'helicòpters i embarcacions a motor.


La policia treballava per netejar la runa i tornar a obrir les vies de transport després que les esllavissades de terra hagin bloquejat les carreteres en 28 llocs diferents.



Les pluges monsòniques de juny a setembre provoquen morts i danys generalitzats cada any al sud d'Àsia, però el nombre d'episodis mortals i esllavissades de terra ha augmentat en els darrers anys, cosa que els experts climàtics associen amb la deriva de l'escalfament global. En el cas del Nepal, més de 250 persones han mort per desastres relacionats amb la pluja aquest any.

La bona notícia és que les precipitacions van de baixa. Entre diumenge i dimarts vinent, els registres esperats aniran des d'1 a 15 mm en una gran part del país, amb alguns pics d'entre 20 i 40 mm en tres dies.

Pluja prevista acumulada entre diumenge i dimarts (Tropical Tidbits)
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut