Sortida del sol a Mont-roig del Camp

Alerta per onada de calor per tres dies de temperatures que arribaran als 40 ºC

Protecció Civil ha posat en alerta el pla Procicat

Alberto AlcántaraActualitzat

Els últims dies de juliol coincidiran amb un nou repunt de la calor. Els mapes actualitzats preveuen tres dies consecutius en els quals podem assolir els 40 ºC en alguns punts de Catalunya. Tot apunta a la primera onada de calor de l'estiu en alguns indrets de Catalunya.
 

De moment, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat els avisos per calor diürna i nocturna entre dilluns i dimecres. Per la seva banda, Protecció Civil ha posat en alerta el pla Procicat per onada de calor.

 

La calor repunta a partir de dilluns

A partir d'aquest dilluns, l'aire càlid farà un pas endavant. Donem un cop d'ull als mapes del temps renovats per veure com ha d'evolucionar la temperatura. Situem primer la temperatura al nivell de referència dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'altura.

Els mapes actualitzats d'avui preveuen que passarem d'unes temperatures d'entre 20 i 24 ºC del cap de setmana a una temperatura entre uns 24 i 28 ºC a la vertical de Catalunya entre dimarts i dimecres. Aquest és el mapa de 850 hPa previst per a dimecres a les 15 UTC

 

A la pràctica, això vol dir que saltarem dels valors caniculars del cap de setmana, de calor intensa però no extrema, a valors estadísticament més excepcionals, que fan saltar els llindars per activar els avisos meteorològics per calor extrema.

Com ja hem comentat, s'ha activat l'avís per a les màximes de dilluns, dimarts i dimecres. També s'ha activat l'avís per calor nocturna per a la nit de dilluns a dimarts i la de dimarts a dimecres.


A la superfície, es calculen els 40 ºC a Ponent i a l'Empordà, inicialment, i valors d'entre 33 i 38 ºC en una gran part de Catalunya. Veurem els extrems que s'assoleixen també en altres punts crítics: també s'apunta als 40 ºC a les Terres de l'Ebre, la Catalunya Central o punts del prelitoral i el Prepirineu, depenent del dia.

Entre 6 i 8 ºC per sobre de la mitjana

Si bé la xifra dels 40 ºC era una temperatura insòlita a Catalunya fa unes dècades, els últims anys hi arribem cada any. Des del 1997, la temperatura ha arribat o superat la ratlla dels 40 ºC, amb l'excepció de l'any 2014. Quina desviació representen aquests valors de temperatura respecte als valors climàtics normals per a l'època? Ho podem visualitzar fàcilment amb el meteograma.

Agafem com a referència la ciutat de Barcelona. La previsió de la temperatura a 850 hPa, la línia vermella, es va situar entre 4 i 5 ºC per sobre de la mitjana del període 1980-2010 (la línia negra) durant el cap de setmana, i passarà a estar uns 6-7 ºC per sobre dimarts i més de 8 ºC dimecres. Segons aquesta actualització, la temperatura començaria a baixar a partir de dijous.

Meteograma de la ciutat de Barcelona (GEFS/3Cat)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut