Temperatures aparents de fins a 54 ºC per la xafogor a Tailàndia

Alberto Alcántara

La combinació de temperatura de l'aire i humitat ha provocat aquest dissabte un valor d'índex de xafogor mai vist a Bangkok, a Tailàndia, on les temperatures aparents han arribat als 54 ºC.

Segons el Departament Meteorològic tailandès, la temperatura real de la capital va oscil·lar entre 38 i 42 ºC, amb els valors més elevats al districte de Bang Na, situat a l'est de la ciutat.

Calor sufocant a Bangkok el 22 d'abril del 2023 (Reuters/Chalinee Thirasupa)

Això va disparar l'índex de xafogor, també conegut com a índex de calor o humidex (popularment, temperatura de xafogor), que és un valor numèric que combina la temperatura de l'aire i la humitat relativa per estimar la temperatura que el cos humà percep.

Aquesta taula ens dona idea de les temperatures aparents resultants: amb temperatures reals de 42 ºC i una humitat relativa del 40%, l'índex de xafogor ja arriba a un valor de 54, considerat extremadament perillós.

Taula d'índex de calor o xafogor (NOAA)

 

Les autoritats de la ciutat recomanen evitar les activitats a l'aire lliure o els canvis bruscos de temperatura (per exemple, evitar beure aigua freda just després de fer exercici) i avisen dels riscos de cops de calor.


Possible rècord de temperatura real

Fa poc més d'una setmana, el 15 d'abril, es va batre un possible rècord de calor en aquest país. Per primera vegada s'hauria registrat una temperatura màxima real superior als 45 ºC. Exactament, una temperatura de 45,4 ºC a l'estació agrometeorològica de Tak, la capital de la província del mateix nom, situada al nord-oest del país.

 

 

Parlem en condicional perquè resulta difícil trobar confirmacions oficials d'aquest extrem. El cap de predicció del Departament Meteorològic, Somkuan Tonjan, va reportar un màxim de 44.6 ºC, mesurats a l'estació de l'aeroport de Tak, que igualaria el rècord registrat l'any 2016 a Mae Hong Son.

 

L'abril és el mes climatològicament més càlid a Tailàndia. Les temperatures extremes dels últims dies han vingut de la mà de vents del sud-oest. Per als pròxims dies es preveu l'aparició de tempestes fortes, que començaran per l'extrem nord-est del país.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut