Risc d'aiguats al sud, avui dissabte, per efecte d'una DANA al sud del país

Alberto AlcántaraActualitzat

El cap de setmana estarà marcat per la influència d'una bossa d'aire fred en alçada, el que tècnicament es denomina depressió aïllada en nivells alts (DANA). Aquesta pertorbació portarà un temps canviant i amb risc de pluges fortes i abundants, però no seran generals, perquè finalment sembla que se situarà en una posició que no serà convenient per regar tot el país. En tot cas, Protecció Civil ha posat en alerta el pla Inuncat.

Dissabte es complica a la tarda

La DANA portarà un temps una mica caòtic, amb un matí de cel canviant, amb clarianes transitòries però també amb creixement de nuvolades i moviment de núvols alts i mitjos de sud a nord. També esperem alguns xàfecs dispersos, més probables durant la matinada pel nord-oest de Catalunya i durant el matí per altres punts del terç nord: el nord de la Catalunya Central o el nord-est. Al mateix temps, s'escaparà algun xàfec per l'extrem sud.

La tarda serà de cel més tapat arreu, i també serà l'inici de la part més complicada de l'episodi. No tots els mapes ho calculen igual ni amb la mateixa quantitat de precipitació, però la idea és que la pluja s'intensificarà pel sud, des del Montsià fins al sud del Camp de Tarragona. Seria el moment de les tempestes més fortes, amb possibles acumulacions molt abundants, superiors als 100 mm des del Montsià fins el Tarragonès i el Baix Camp. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per acumulació i intensitat de pluja.

 

A la resta de Catalunya no descartem alguns xàfecs, però no haurien de ser ni tan intensos ni tan abundants. Si tot evoluciona com està previst ara, al llarg de la nit i la matinada els xàfecs localment forts continuarien cap a la zona de les Terres de l'Ebre, amb tendència a anar-se retirant.

Temperatura diürna a la baixa

Al llarg de tota la jornada predominarà el vent de sud-est i llevant en general, moderat durant les hores centrals del dia per la Costa Central i nor de la Daurada. La temperatura de primera hora canviarà poc respecte a divendres, però la temperatura màxima baixarà, de manera més notable al terç sud i a l'extrem nord-est. Estarem per sota dels 30 ºC en qualsevol cas. Potser alguns valors s'hi acosten cap a Ponent. En general, les màximes estaran entre 22 i 28 ºC.


Diumenge, últims xàfecs, sol i més calor

Demà el centre de la DANA se situarà al sud-oest del golf de Cadis, i això afavoriria la retirada de les pluges de Catalunya.

En tot cas, durant la matinada i el principi del matí encara hi haurà possibilitat de xàfecs i tempestes localment fortes, localitzades per l'extrem sud, probablement cap al Baix Ebre i el Montsià. Clarianes, més sol i més calor a la resta del país..

Un altre aspecte a destacar serà el vent de llevant, que s'intensificarà en general, i que deixarà cops forts a la meitat sud del país. L'estat de la mar empitjorarà, i per això s'ha activat l'avís per onatge.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut