Imatge capturada pel radar del satèl·lit EarthCARE de l'ESA

Revelen, per primera vegada, els secrets dels núvols des de l'espai

La missió EarthCARE de l'ESA captura imatges detallades de l'estructura interna i la dinàmica dels núvols

El 29 de maig, es va llançar el satèl·lit EarthCARE per part de l'Agència Espacial Europea (ESA) i ara ja en tenim la primera imatge que descobreix, per primera vegada des de l'espai, l'estructura interna i la dinàmica dels núvols.

L'EarthCARE porta incorporats quatre instruments sofisticats que han estat dissenyats per aportar més informació científica de rellevància sobre el paper que juguen els núvols i els aerosols en l'escalfament i el refredament de l'atmosfera terrestre. Amb tot això, també es vol contribuir a una millor comprensió del canvi climàtic.

La imatge, capturada pel radar del satèl·lit que detecta la distribució de la precipitació dins del núvol, ofereix informació valuosa (densitat, distribució per mida i velocitat de les partícules dins dels núvols) que mai abans s'havia pogut mesurar des de l'espai i que, en el futur, pot portar a diversos descobriments científics.

A l'esquerra de la imatge es pot observar la concentració vertical de partícules en el núvol. S'hi pot veure, clarament, que la part més densa del núvol és al centre (amb color vermell), on hi ha les partícules més grans i amb més quantitat. A la dreta de la imatge, s'hi observa la velocitat de caiguda de les partícules del núvol. La capa superior conté valors baixos de velocitat, que indiquen que es tracta de cristalls de gel i flocs de neu que estan suspesos o que cauen lentament. La capa inferior, en canvi, té valors de velocitat de caiguda molt més alts que indiquen pluja.

El més interessant, però, és que es pot veure un límit clar a una altitud d'aproximadament 5 km. Aquí és, precisament, on el gel i la neu es fonen, formant les gotes d'aigua que cauen com a pluja.

La clau de la missió de l'ESA és tenir tots els quatre instruments treballant junts per tal de proporcionar una millor comprensió de les interaccions altament complexes entre els núvols, els aerosols, la radiació solar entrant i la radiació tèrmica sortint i, així, ajudar a predir millor les tendències climàtiques futures.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut