Temperatura superficial de l'aigua del mar, l'11 d'agost

Rècord d'escalfament al mar Mediterrani: la temperatura superficial mitjana diària arriba als 28,22º

La temperatura mitjana superficial ha superat els 28º per primera vegada al llarg d'aquest any

Alberto AlcántaraActualitzat

La temperatura superficial mitjana diària del mar Mediterrani ha batut diversos rècords aquesta setmana. És un fet representatiu de l'estat global de la conca, un dels indrets del món més sensibles a l'escalfament global, i que ha vingut acompanyat dels rècords concrets que s'han batut a l'Estartit i a Dragonera.

Més de 28º de mitjana

El Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) ha reportat que, els dies 10 i 11 d'agost, la temperatura mitjana va arribar a 28,15º i 28,16º, respectivament, dos rècords consecutius que es van superar novament el dia 13, amb una temperatura de 28,22º, el valor més alt des que hi ha dades (1982). Són més de 40 anys de dades, però els 20 valors més alts s'han registrat entre 2023 i 2024.
 


Aquest gràfic del CEAM mostra l'evolució de la temperatura mitjana diària. La línia lila correspon a l'any 2024, i la negra, a la mitjana del període (1982-2011). Clarament, durant tot l'any 2024 la temperatura s'ha situat per sobre de la mitjana. Actualment, estem situats més de 2º per sobre de la mitjana per a aquesta època de l'any.

Temperatura mitjana diària de la superfície del mar(CEAM)

Més de 30º a sa Dragonera

Dintre d'aquest marc general, podem parlar de dos rècords específics: l'últim és el que s'ha batut a la boia de Dragonera, situada a l'oest de Mallorca. Segons les dades de Ports de l'Estat, el 12 d'agost al migdia es va registrar una temperatura de 31,87º.
 


El rècord anterior es va assolir l'agost del 2022, amb un valor màxim de 31,36º.

Rècord a l'Estartit

Per últim, recordem el rècord que es va batre el 9 d'agost, quan l'aigua del mar a una milla a llevant de les illes Medes va arribar a 27,65º, la temperatura més alta registrada en aquesta zona en els últims cinquanta anys.
 

Dos dies abans, s'havia arribat a 27,9º a tres milles de la costa a Palamós.

Els perills de la tropicalització del Mediterrani

L'escalfament de les aigües mediterrànies és un dels indicadors més clars de l'escalfament global provocat per l'acció humana. Pel que fa a les conseqüències, seran múltiples, començant per l'afectació a la fauna i flora marina i acabant per la influència de la temperatura marina en la formació de fenòmens meteorològics violents.

 


Un mar més escalfat implica més injecció d'humitat a l'atmosfera, i més energia disponible per al desenvolupament de fenòmens convectius. Només cal que conflueixin altres factors, com ara vents superficials i entrades d'aire fred per capes altes atmosfèriques, per orquestrar episodis de temps extrem.

 



Un exemple d'això l'hem tingut durant les últimes hores a les illes Balears. Són fenòmens tradicionals a la conca Mediterrània, però que l'escalfament global, i l'escalfament del Mediterrani en particular, poden amplificar. Els estudis posteriors d'atribució estimen quin és el grau d'influència del canvi climàtic antropogènic en cada episodi concret.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut