Imatge de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)
Imatge de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)

Rècord de calor: l'Observatori Fabra registra el dia de febrer més càlid des del 1914

Feia més de cent anys que l'observatori de Collserola no registrava un dia tan càlid al mes de febrer

Dani RamírezActualitzat

Diumenge de calor desbocada a punts de Girona i Barcelona, fred i boira al pla de Lleida.

El que havia de ser un dia primaveral al 100%, amb valors previstos de 20 a 24 graus a les comarques de Girona i al prelitoral de Barcelona, s'ha convertit en un dia històric de calor desmesurada i amb rècords en alguns municipis.

A primera hora de la tarda saltava la notícia a l'Observatori Fabra de Collserola (Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona), quan pels volts de les 15.00 (a les 14.51, exactament) assolien 23,3 ºC de temperatura màxima (23,2 ºC segons els sensors automàtics).

Temperatura màxima 4 febrer 2024
A la ciutat de Barcelona la temperatura ha oscil·lat entre els 18 i 20 graus
A Collserola és on més s'ha disparat la temperatura, dins del terme municipal barceloní


El Meteocat ha fet un balanç de la temperatura d'aquest 4 de febrer del 2024, a l'espera de confirmar i verificar les dades que siguin presumibles de rècord. I queda palès al mapa el gran contrast termomètric entre el fred del pla de Lleida (màximes de 5 a 7 graus) amb la calor de març o abril que ha fet a altres zones del país.


Al centre de Girona l'observatori oficial de l'Aemet ha mesurat avui 25,7 ºC, que seria rècord des dels 24,6 ºC mesurats el 5 de febrer del 1933. pendent de confirmació. El Meteocat a Girona ha mesurat 25,3 ºC a les Hortes de Santa Eugènia, als afores de la ciutat.

Fa 4 anys ja es van superar els 22 graus a Collserola

El rècord anterior era del 3 de febrer del 2020, quan es van registrar 22,4 ºC, però el febrer del 2019 també s'havia trencat la marca històrica. Així ho explicava el nostre company meteoròleg Néstor Gómez ara fa 4 anys:

I ho recollia el Servei Meteorològic de Catalunya al fer el balanç del febrer del 2020 :

Els rècords de calor es van succeint amb celeritat

Són molts anys seguits amb dies càlids o de rècord a ple hivern. Cada cop li costa menys superar aquestes fites de temperatura molt elevada o inèdita. Aquesta tendència és molt clara des del 1997 i, especialment, durant el segle XXI.

Són molts anys que costa tenir rècords de fred, onades de fred o gelades al centre de les grans ciutats. Costa molt repetir nevades històriques, com la del 1962. Sembla impossible.

Sí que n'hi ha hagut, de nevades, aquest segle, com el 2001, el 2010, o les cinc nevades a Collserola de l'hivern 2017-2018. Des d'aleshores, sumem cinc hiverns que les nevades són més aïllades o de poc gruix.

Just avui fa 9 anys Collserola quedava blanca de neu

Casualitats de les efemèrides meteorològiques: avui fa exactament 9 anys de la nevada que va caure a cotes de 100 a 200 metres per l'àrea metropolitana de Barcelona i nord del Camp de Tarragona, amb gruixos de 5 a 20 cm a punts del Penedès, Baix Llobregat, sud del Bages, nord del Garraf, Alt Camp, Conca de Barberà, sud de l'Anoia, Vallès Occidental, Segrià i les Garrigues.

Justament aquest diumenge fa nou anys de la nevada del 4 de febrer del 2015 des de Viladellops, cota 190 m, a Olèrdola, tal com ens mostra el nostre col·laborador Fran Lorenzo.

Vinyes del Penedès aquell 4 de febrer del 2015
Viladellops ben nevat ara just fa 9 anys

A Collserola la neu va agafar a terra, màxim un parell de dits a dalt del Tibidabo.

La nevada a Collserola, el 4 de febrer del 2015
La nevada a Collserola, el 4 de febrer del 2015 (Alfons Puertas)

Al febrer seria més "normal" que fes alguns dies de fred, algunes nevades i, fins i tot, onades de fred. S'ha tombat la truita i aquestes puntes de calor, cada cop més recurrents, van donant una clara evidència del context global de l'escalfament planetari o la crisi climàtica (emergència) que estem vivint de forma irrefutable.

ARXIVAT A:
El tempsMedi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut