Preparant el terreny, contra la desertificació i les sequeres

Actualitzat

El reportatge "Preparant el terreny" dona veu a les persones que posen en pràctica tècniques per adaptar el territori al canvi climàtic i a les sequeres, davant d'un panorama en què Catalunya mostra signes d'anar cap a la desertificació.

El canvi climàtic, les sequeres, l'abandonament rural i algunes pràctiques agrícoles estan deixant senyals de desertificació cada vegada més evidents a Catalunya. Les temperatures i els registres de pluja dels últims anys ja s'assemblen als que tenen als llocs més àrids de la península Ibèrica.

 

Malgrat les pluges d'aquesta primavera, "la sequera actual segueix tenint impactes molt importants a l'agricultura, als boscos, a les reserves d'aigua i als ecosistemes", afirma Vicent Altava, investigador del Meteocat.

Aquest especialista en sequeres explica que els futurs referents climàtics de Catalunya els trobarem al sud de la Península, al nord d'Àfrica o a l'Orient Mitjà.

Al mateix temps, cada vegada impera més la consciència i la necessitat d'actuar per afrontar aquest nou panorama climàtic, sobretot entre les persones que viuen en contacte amb la terra. Treballar el sòl per fer-lo més fèrtil o gestionar correctament els boscos i el territori, té un potencial enorme per encarar les futures sequeres i calorades.

Jaime Martínez-Valderrama, investigador del CSIC i expert en desertificació, assegura:

Els grans magatzems d'aigua en l'agricultura no són els embassaments, és un sòl sa i porós que fa que s'acumuli més aigua

 

Les actuacions forestals també són claus per assegurar el futur dels nostres boscos. Tots els experts entrevistats coincideixen en la idea que fragmentar i diversificar el paisatge és la millor manera de fer-lo més resilient a les conseqüències de l'escalfament global.

El reportatge "Preparant el terreny" dona veu a les persones que estan posant en pràctica tècniques per adaptar el territori al canvi climàtic i a les sequeres. Unes tècniques que, al mateix temps, tenen un potencial tan gran com les energies renovables per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut