Ferran Ribas

Podria semblar un arc de Sant Martí normal i corrent, però no ho és

L'efecte espectacular dels arcs circumhoritzontals
Nil Farrés
TEMA:
Meteorologia

Al voltant de les dues del migdia d'aquest dijous, moltes persones, sorpreses fer l'efecte visual, han compartit diverses fotografies del fenomen. Algunes anomenant-lo "núvol arc de Sant Martí" o "núvol de colors". El fet és que es tracta d'un arc circumhoritzontal (abans anomenat arc circumzenital inferior), també anomenat arc Sant Martí de foc o arc de foc.

Òscar Eva Brescó (Sant Just Desvern)

Aquest fenomen òptic es produeix per la presència d'aire una mica fred a les capes altes (cristalls de gel a l'atmosfera) i es caracteritza per ser tan acolorit i brillant com un arc circumzenital, presentant la separació de colors de l'arc de Sant Martí. L'arc circumhoritzontal apareix únicament quan l'elevació del Sol supera els 58º. Quan el Sol està a una elevació d'aproximadament 68º, l'arc circumhoritzontal assoleix la seva màxima intensitat (tocant la part inferior de l'halo de 46°, si està visible). En els països al nord i al sud de la latitud 55º, però, aquest fenomen òptic no és visible ja que el sol sempre es troba per sota dels 58º. Per tant, aquest és un dels pocs halos que no poden veure's des de qualsevol lloc de la Terra.

A Barcelona, la màxima intensitat de l'arc circumhoritzontal s'ha assolit al voltant de les dues del migdia, quan el Sol s'ha situat a una elevació pròxima als 68º, fet que ha permès que moltes persones hagin pogut observar-ho i fotografiar-ho.

Yolanda Díez (Barcelona)
Duna Costa (Platja del Bogatell)

Diverses persones també ho han compartit, curiosos, a les xarxes socials.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut