Zadar, Croàcia, el 13 de juliol del 2024 (REUTERS/Antonio Bronic)

Onada de calor a l'est d'Europa

Les temperatures extremes encara persistiran més dies

Alberto AlcántaraActualitzat

Estem a punt d'entrar en el període de la canícula i, fins ara, no hem parlat de cap onada de calor a casa nostra. Però a altres zones d'Europa, les temperatures estan molt per sobre del normal. Les últimes hores han deixat alguns rècords de temperatura en països com Romania o Sèrbia, i aquesta setmana apunta a valors fins i tot més alts.

Anomalies tèrmiques

Si donem un cop d'ull als mapes d'anomalia de la temperatura, identificarem de manera molt eficaç els desequilibris de temperatura en el continent europeu.

Comencem pel mapa representatiu del diumenge al migdia. En negatiu, en color blau les zones on la temperatura està per sota de la mitjana climàtica, 4 o 5 ºC en zones de la península Ibèrica, França, el Regne Unit o el sud d'Escandinàvia. Bàsicament, zones de la façana atlàntica.

En canvi, al vessant mediterrani apareixen els tons càlids que indiquen temperatures més altes del normal. Es poden apreciar sobre Catalunya, també al País Valencià, les illes Balears, Còrsega i Sardenya. Però la zona veritablement extensa i amb valors més extrems se situa sobre els Balcans i al nord del Mar Negre, amb zones on hi ha anomalies de més de 10 ºC.

Anomalia de temperatura diumenge a les 12 UTC (Tropicaltidbits)

En consonància amb aquest mapa, durant les últimes hores, i des del compte ExtremeTemperatures Around the World el climatòleg Maximiliano Herrera ha reportat diversos rècords de temperatura, màxima i mínima, en països com Romania, Sèrbia o Ucraïna.

 

 

De fet, aquest migdia s'estan registrant valors superiors als 40 ºC en punts de Grècia, Ucraïna, Macedònia, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina o Turquia. El més preocupant és que, per als pròxims dies, aquesta onada es mantindrà, i fins i tot pot afectar més països.
 


Aquest és el mapa d'anomalia prevista per al dimecres 17 de juliol al migdia. Es manté aquesta diferència entre la façana atlàntica i el sud i est d'Europa. Però fixeu-vos com la calor s'estén també cap a la regió del Bàltic.

Anomalia de temperatura el dimarts a les 12 UTC (Tropicaltidbits)

 

Cal afegir que les temperatures extremes no només s'estan registrant durant les hores centrals del dia: les temperatures nocturnes també estan deixant valors insòlits, com reporta el mateix Herrera. Aquesta és la previsió d'anomalia a les 6 UTC del dimarts.

Anomalia de temperatura el dimarts a les 06 UTC (Tropical Tidbits)

 

Caldrà verificar els rècords un cop acabat l'episodi, per veure on queden situats els nous registres extrems en aquesta zona del continent. 

Anar al contingut