L'huracà Beryl davant la costa de Surinam

Neix el Beryl, el primer huracà de la temporada atlàntica

Ha passat de categoria 1 a categoria 3 en poques hores
Alberto Alcántara Actualitzat

Ja tenim en marxa el primer huracà de la temporada atlàntica: es diu Beryl i es mourà pel mar Carib. En poques hores, s'ha intensificat molt i ja ha assolit el nivell de gran huracà.


Primer huracà, segon sistema tropical de la temporada

La temporada d'huracans comença oficialment l'1 de juny i s'allargarà fins al 30 de novembre. Enguany, el primer sistema tropical amb nom va ser l'Alberto, que es va desenvolupar el 19 de juny.

Deu dies després, el dissabte 29, es va certificar el naixement del Beryl, situat al nord de la Guaiana Francesa. Ha estat el primer sistema tropical a assolir la categoria d'huracà.

Evolució prevista

El rumb del Beryl apunta, com a destí final, a la península del Yucatán. Al llarg del seu camí travessarà les Petites Antilles i passarà molt a prop de Jamaica. Les previsions de diferents centres meteorològics, com ara Tropical Storm Risk o el Centre Nacional d'Huracans (NHC), ja apuntaven que el Beryl podia arribar a ser un gran huracà i assolir, almenys, la categoria 3 de l'escala de Saffir-Simpson. Sorprenentment, aquest mateix diumenge s'ha intensificat fins a arribar a aquest nivell. Aquí teniu la predicció de l'NHC.

Pronòstic de l'huracà Beryl (NHC)

Quines condicions es trobarà l'huracà quan s'endinsi en el Carib? El mapa següent mostra l'anomalia de la temperatura de la superfície del mar en aquesta zona del planeta. Durant una gran part del recorregut, el Beryl es mourà sobre aigües 1 o 2 ºC més calentes del que tocaria. Fins i tot, al voltant de les Petites Antilles, les anomalies són superiors als 2 ºC. Aquesta calor és un plus determinant per a la intensificació del sistema tropical.

Anomalia de la temperatura de la superfície del mar (NOAA)

 

Caldrà seguir l'evolució d'aquest sistema tropical amb les seves possibles trajectòries i canvis d'intensitat. Segons l'informe de l'NHC del migdia de diumenge, el Beryl es mou cap a l'oest a una velocitat de 33 km/h. Porta vents sostinguts de 185 km/h i una pressió central de 968 hPa.

 

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut