Més d'un milió d'evacuats a l'est de la Xina pel pas del tifó Muifa

Néstor GómezActualitzat

El tifó Muifa ha perdut la categoria de tifó i, convertit en tempesta tropical, ja es desplaça des de Yancheng cap a Qingdao, quan arribarà de cara al vespre d'avui.

 

Muifa ha obligat a evacuar més d'un milió de persones de l'est de la Xina. La vida quotidiana de la població ha estat alterada pels forts vents i la mala mar. Les autoritats van suspendre les classes i tot el transport en algunes poblacions banyades pel mar Groc, entre elles la megalòpoli de Xangai, on van obligar a evacuar més d'un milió de persones. Si bé dimarts al vespre el tifó estava situat sobre Xangai amb vents sostinguts de 130 km/h, ara, com a tempesta tropical, la seva energia ha minvat i genera vents de 100 km/h.

Durant les properes hores el tifó es desplaçarà cap al nord i abandonarà la província de Jiangsu, per arribar a la península de Shandong i colpejar la ciutat costanera de Qingdao amb vents sostinguts d'entre 110 i 115 km/h i grans onades. L'arribada del tifó és, per alguns, l'esperança d'aturar la sequera que viu el país, la pitjor dels darrers 60 anys. Pel meteoròleg Dong Lin, del Centre Meteorològic de la Xina, el tifó pot alleugerir la sequera de diferents trams del riu Iangtsé, en l'emmagatzemament d'aigua als pantans i pel reg de l'agricultura.

Tres tifons actius al nord-est del Pacífic

A banda de Muifa a la Xina, n'hi ha un altre de molt actiu, el Nanmadol de categoria 1, que té rumb cap al sud del Japó. Nanmadol s'espera que arribi a categoria 4 dissabte i generi vents de 220 km/h, però encara lluny del país nipó. S'espera que el tifó arribi a l'illa de Kyushu diumenge al migdia amb vent de 185 km/h. El darrer tifó, el Merbok, es troba sobre l'aigua al nord-oest del Pacífic amb tendència a afeblir-se i lluny de terra ferma.

Els tres tifons del nord-est del Pacífic (zoom.earth)
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut