Taungnoo City, Myanmar, el 17 de setembre

Més de 220 morts per inundacions i esllavissades a Myanmar

Són els efectes d'una temporada de pluges agreujada per les restes del supertifó Yagi
Redacció méteo Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Les inundacions i les esllavissades han deixat almenys 226 víctimes mortals a Myanmar en poc més d'una setmana, després de fortes pluges provocades per la influència del tifó Yagi a les províncies centrals del país. Més de 300.000 persones han estat evacuades a campaments temporals. 

Taungnoo City (Myanmar), el 17 de setembre (Reuters/Stringer)

Les imatges aèries emeses per la televisió estatal MRTV són molt eloqüents: l'aigua inunda grans àrees al voltant de la capital, Nay Pyi Taw, que ha estat una de les zones més afectades.
 


Segons el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), és molt difícil arribar a moltes regions afectades per les inundacions, perquè les carreteres estan malmeses, igual que les xarxes de telecomunicacions i d'electricitat.

Els rius Sittaung i Pegu, que travessen el centre i el sud de Myanmar, encara estaven per sobre dels nivells perillosos a principis de setmana, tot i que la previsió és que vagin baixant durant els pròxims dies.
 


A l'est, el riu Salween estava el cap de setmana a més de dos metres per sobre del seu nivell de perill a la capital de l'estat, Pa-an.
 


A l'est del país, al llac Inle, un indret amb centenars de llogarets a les vores, l'aigua va pujar gairebé dos metres i mig, un nivell mai vist pels habitants de la zona. Es van submergir pobles sencers. 

 

 

Les inundacions han agreujat la situació d'un país devastat per més de tres anys de guerra. Molts dels afectats són persones que vivien en camps de refugiats, com el de Yado, a l'est de l'estat de Karen. 

Pluges monsòniques i escalfament global

Les fortes pluges monsòniques assoten el sud-est asiàtic cada any, però el canvi climàtic derivat de l'escalfament global està causant patrons meteorològics més intensos, que poden alimentar més inundacions destructives. 

En el cas de Myanmar, estem dintre del període de pluges, entre mitjans de maig i l'octubre. Però en aquest cas, a més a més, s'hi ha d'afegir la presència d'un fenomen excepcional, com el supertifó Yagi.

El Yagi es va desfer el 7 de setembre sobre el Vietnam, però després les restes del tifó van afectar Laos, Tailàndia i Myanmar, on va desencadenar noves inundacions. El balanç és de més de 400 morts a la zona. Aquesta imatge recupera la trajectòria del Yagi i la barreja amb el mapa isobàric abans de l'impacte del tifó a Hainan. 

Trajectòria del tifó Yagi (ZoomEarth)


 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut