Més de 150 mm al Bages i un possible esclafit a Vic

Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Tot i que aquesta tarda tornarem a tenir tempestes, la màxima inestabilitat la vam tenir ahir, amb uns registres de pluja màxims especialment abundants en punts del Bages i fenòmens destacats, com el possible esclafit a la ciutat de Vic i ventades que van provocar danys en zones de cultiu.
 

Més de 150 mm al Bages

Comencem destacant el mapa de pluja registrada entre dijous i la matinada de divendres. El registre màxim de la Xarxa d'Estacions Automàtiques Meteorològiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) correspon als 141,6 mm de Sant Salvador de Guardiola, on 120 mm van ser en dues hores. Si mirem altres xarxes, com les de Meteoclimatic, trobem fins a 171 mm a Castellgalí.

 

D'altra banda, hi ha registres de 50 mm o més a l'Alta Ribagorça, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell o el Vallès Occidental. Els Bombers han hagut d'intervenir en més d'un centenar d'ocasions, però la majoria per branques i arbres caiguts, i no tant per la pluja. En tot cas, les trombes d'aigua sí que han provocat algunes inundacions.

 

L'altra cara de la moneda ha estat el sector central i sud de la costa, o les Terres de l'Ebre, on les pluges han estat molt minses.

Possible esclafit a Vic

Les tempestes van venir acompanyades de forts cops de vent. Aquí teniu un mapa orientatiu de les ratxes màximes registrades dijous.

(Diverses fonts)

Entre els efectes associats al vent, destaca un possible esclafit a Vic. Els registres a la capital osonenca varien: per exemple a l'estació de l'SMC tenim un cop de 55 km/h. A l'estació de la xarxa de MeteoOsona arriba a 72 km/h. També hi ha registres de 106 km/h a Sentfores.

 

 


Altres dades importants es van mesurar al Puig Sesolles (113 km/h), al Montsec d'Ares (85 km/h), o a Castellnou de Seana (82 km/h). Les ventades també han tingut efectes negatius en zones de cultiu:
 

 

Gairebé 20.000 llamps

La tongada de tempestes també s'ha caracteritzat per venir acompanyada de pedregades i de molta activitat elèctrica. La xarxa de detecció de llamps de l'SMC va registrar més de 19.000 descàrregues elèctriques durant l'episodi, fins a aquesta matinada.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut