L'oceà Pacífic pot amagar el vuitè continent de la Terra: Zealandia

Alberto AlcántaraActualitzat

Un nou estudi publicat a la revista Geological Society of America presenta proves que la Terra tindria un vuitè continent: Zealandia. El continent abastaria 4,9 milions de quilòmetres quadrats, l'equivalent a 2 terços de la superfície d'Austràlia, però el 94% del territori estaria submergit sota les aigües del Pacífic. Les parts visibles, les més elevades, serien Nova Zelanda i Nova Caledònia.

Zealandia s'hauria enfonsat sota el mar en el procés de ruptura del supercontinent conegut com Gondwana, i s'hauria separat d'Austràlia fa uns 80 milions d'anys.

El document, titulat "Zealandia: el continent ocult Ocult de la Terra", pretén demostrar que les investigacions recents demostren un fet que s'ha sospitat durant molt de temps.

Antecedents

Segons l'autor principal de l'article, el geòleg de l'Institut d'investigació GNS Science de Nova Zelanda Nick Mortimer, geòlegs de principis del segle XX van trobar granit d'illes subantàrtiques prop de Nova Zelanda i roques metamòrfiques a Nova Caledònia, materials indicatius d'una geologia continental.

En la dècada de 1950, els primers geofísics van trobar que l'escorça terrestre a la zona era bastant gruixuda, a diferència de l'escorça més prima del llit marí dels voltants.

En 1995, el geofísic Bruce Luyendyk va introduir el terme Zealandia per descriure una massa de terra amb totes aquestes característiques que podrien servir per qualificar-la de continent: l'altura respecte al terra de l'oceà circumdant, el  gruix de l'escorça subjacent  i la presència de tipus de roca associats a formacions continentals.

Amb les noves investigacions, i si el descobriment és acceptat per la comunitat científica, els cartògrafs haurien d'afegir un vuitè continent per als mapes i atles futurs.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut