Alfons Puertas

L'Observatori Fabra registra una màxima rècord de 40,0 ºC, el dia més càlid en 110 anys

Rècord històric: se supera la màxima absoluta des del 1914
Redacció Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

El segon dia d'aquesta onada de calor ja ens ha deixat un rècord històric: a l'estació manual de l'Observatori Fabra (RACAB) s'ha registrat una màxima de 40,0 graus, que esdevé la temperatura màxima absoluta de tota la sèrie climàtica 1914-2014.

 

L'anterior rècord va ser el dia 6 de juliol del 1982, quan es van registrar els 39,8 graus.

 

 

La combinació de l'aire càlid que tenim aquests dies i el vent de sud-oest ha fet disparar la temperatura a Barcelona i l'àrea metropolitana a primera hora de la tarda. Per la seva banda, l'estació automàtica ha registrat una màxima de 39,5 ºC, tres dècimes per sota del rècord absolut del juliol del 1982.

 


Tot i l'escalfament diürn, la temperatura nocturna a l'Observatori Fabra (RACAB) no ha batut rècord. La mínima ha baixat fins als 27,1 ºC, un valor tòrrid però no excepcional. Recordem que l'any passat, el 23 d'agost es va registrar la mínima més alta de tota la sèrie: 29,4 ºC. El rècord anterior era de 28,6 ºC, del 8 d'agost del 1923.

40 ºC en una trentena d'estacions de Catalunya

Les màximes també s'han enfilat per sobre dels 40 graus a Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral, en 17 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya i en una trentena si hi afegim estacions de les xarxes meteorològiques de l'AEMET i Meteoclimatic.

 

L'onada de calor culminarà aquest dimecres. Dijous, la temperatura començarà a trontollar, però encara estarà per sobre de la normal climàtica i encara no es descarta algun valor de 40 ºC per Ponent.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia Onada de calor
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut