L'huracà Helene amenaça amb inundacions catastròfiques en parts de Florida

En les últimes hores ja ha provocat destrosses a Cancún, a Mèxic
Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

L'huracà Helene s'ha intensificat sobtadament de tempesta tropical a huracà des de dimecres i amenaça d'afectar com a huracà de categoria quatre entre dijous i divendres. Així es veien les onades al punt més al sud de Key West, a Florida.

Avisos de perill molt importants

El subdirector del Centre Nacional dels Huracans dels Estats Units, Jamie Rhome, ha avisat: "Cal preparar-se per a talls de llum prolongats..., molts arbres caiguts... Heu de pensar què necessiteu per quedar-vos a casa durant diversos dies. Agafeu-ho i feu-ho aquesta nit. No demà. Aquesta nit."

La urgència de les recomanacions de Rome estan justificades, ja que aquest huracà s'està desplaçant i intensificant-se, a molta velocitat, cosa que pot agreujar els seus efectes i donar menys temps de preparació a les zones que en rebran l'impacte.

Previsió de marea ciclònica en peus, un peu son 30 cm (NOAA)

L'avís emès pel Centre Nacional dels Huracans dels Estats Units diu: "Onatge de tempesta perillós per a la vida, vents destructius i pluges que provocaran inundacions en una gran part de Florida." Fins i tot el qualifiquen d'"unsurvivable storm surge" , és a dir, una marea ciclònica a la qual no es pot sobreviure.

Aquests són imatges de la marea ciclònica de l'huracà de categoria 4 Ian, que va tocar terra a Florida el 2022.

Divendres al matí (hora dels EUA) la tempesta passarà per ciutats com Huntsville i Atlanta. Ciutats de la costa oest de Florida entre Panama City i Tampa experimentaran inundacions provocades per la marea ciclònica associada a l'huracà, amb una pujada del mar que pot arribar a superar els sis metres. El perill és evidentment catastròfic.

Les últimes hores, encara com a tempesta tropical, l'Helene ja ha provocat danys a la costa mexicana, especialment a la zona turística de Cancún.

Versions anteriors d'huracans amb el mateix nom

A l'oceà Atlàntic, els noms dels huracans es repeteixen cada 5 anys, excepte els que provoquen víctimes mortals, que es retiren i passen a un altre llistat de ciclons tropicals mortals que s'estudien per separat.

En el passat ja hi va haver un altre huracà amb el mateix nom, que, tot i no provocar víctimes mortals directament, també va ser molt destructiu. Va ser l'Helene del 1958, que també va desenvolupar-se sobtadament i va arribar a categoria 4. Va afectar la costa est dels Estats Units.

Trajectòria de l'Huracà Helene de l'any 1958 (NOAA)

El 2018 hi va haver un altre huracà Helene, que ha estat dels pocs que s'han acostat a la península Ibèrica.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut