Les altes muntanyes de Taiwan fan que el tifó Gaemi faci un tirabuixó

Actualitzat

És curiós de veure l'ull del tifó Gaemi acostant-se a Taiwan i canviant sobtadament de direcció: sembla que reculi i que no passi sobre Taiwan, però després torna a canviar de direcció i finalment creua l'illa pel nord. En tot aquest procés dibuixa una mena de tirabuixó curiós, que la ciència ha determinat que es deu a l'escarpada orografia taiwanesa.

Taiwan (Martin Schulz, Ching-Feng Li, Boris Thies, Jörg B)

Taiwan és una illa amb un enorme massís central, amb muntanyes que superen els 3.000 metres. La muntanya més alta és el Yu Shan, de 3.952 metres. La majoria de la població viu a la zona plana de l'oest de l'illa, a recer de les muntanyes i protegida dels embats dels freqüents tifons que els afecten regularment. 

(Li-Huan Hsu, Shih-Hao Su, Robert G. Fovell, Hung-C)

Aquest és el dibuix de la trajectòria de 7 tifons que van mostrar comportaments similars al Gaemi i que han estudiat diversos autors en aquest article científic. Dels 84 casos estudiats, 49 es van desviar de la seva trajectòria en aproximar-se a l'illa i 7 van dibuixar un tirabuixó. El Gamei és el vuitè que fa el mateix. 

Els efectes del Gaemi a Taiwan han estat d'almenys 3 morts a l'est de l'illa on les ventades han estat tan fortes que fins i tot han arrossegat vehicles.

En el seu pas anterior per les Filipines també va provocar més de vint víctimes mortals.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut