L'any 2021 acaba amb una quarantena de rècords de temperatura per al desembre

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest any ens ha tocat viure un Nadal amb temperatures anòmales, amb valors més alts del que és normal. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha comptabilitzat una quarantena de rècords per a un mes de desembre en estacions que tenen entre 10 i 30 anys d'antiguitat.

 

Tot seguit us mostrem com es van anar registrant aquests rècords, dia a dia:

Rècord de dimarts

El primer rècord va caure dimarts a Alcanar, on es va registrar una màxima de gairebé 25 ºC, el valor més alt d'una estació amb una sèrie de dades de més de 30 anys.

 

 

Rècords de dimecres

Dimecres van caure una desena de rècords més, molt repartits per la geografia catalana: el Montsià, el Baix Penedès, el Pla d'Urgell, el Segrià, el Vallès Oriental i l'Occidental, el Gironès i el Baix Empordà.

 


Rècords de dijous

Van caure una catorzena més de rècords de temperatura màxima al nord-est i a l'alta muntanya. A més a més, segons l'observador meteorològic Alfons Puertas, la temperatura màxima de l'estació manual de l'Observatori Fabra va ser de 20,4 °C. És la segona temperatura més elevada registrada mai en un mes de desembre a l'observatori en la seva sèrie climàtica 1914-2021. La primera encara és el registre de 20,6 ºC  del dia 16/12/2016.  Amb la dada de dijous, ja són quatre cops en la història de l'observatori que en un mes de desembre s'assoleixen o superen els 20°C (es van assolir els 20 ºC els dies 11/12/1915 i 1/12/1939).

 

 

Aquest mapa resumeix els rècords de dijous, dimecres i dimarts:

 

 

Rècords de divendres

L'últim dia de l'any es van batre 16 rècords nous, concentrats, sobretot, en cotes d'uns 1.000 metres d'alçada.

 

Pic de calor per acabar l'any

El punt àlgid d'aquest episodi de calor hivernal estava previst, en general, per al mateix divendres. Però finalment no va ser així, i dissabte es van registrar nous rècords de temperatura. en alguns indrets.

Mireu el meteograma de la ciutat de Barcelona de dijous, que representava l'evolució de la temperatura prevista en el nivell de referència dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'altitud. La línia de punts vermells és la temperatura prevista, amb un pic que arribava divendres al migdia (+15 ºC). La línia de punts negres representa la temperatura mitjana (1980-2010).

Independentment que el pic es va mantenir fins dissabte, la gràfica és interessant perquè mostra com hem estat més de 12 graus per sobre de la mitjana. Els mapes actualitzats indiquen una normalització de la temperatura just abans de Reis.

Meteograma de la ciutat de Barcelona (TVC)

Pel que fa a l'anomalia de la temperatura en la superfície, mireu el mapa següent, amb la previsió per a divendres al migdia. Mostrava temperatures més de 10 ºC per sobre de la mitjana en punts de l'est peninsular, est de França, i molts països del centre d'Europa i el nord dels Balcans.

Anomalia de temperatura a 2 metres per a divendres a les 12 UTC (Tropical Tidbits)

Evolució de les calorades

És interessant analitzar com han anat evolucionant aquestes calorades d'hivern al llarg dels anys, per veure la incidència de l'escalfament global en un cas concret.

En aquest sentit, us recomanem una eina creada per l'investigador del Grup de Climatologia de la Universitat de Barcelona Marc Lemus-Cánovas. Us permetrà generar mapes de període de retorn d'aquests tipus d'esdeveniments.

Si agafem el valor de 16 ºC a 850 hPa, que els mapes previstos situen sobre el Pirineu, ens surt aquest resultat: entre 1950 i 1984, un valor així en aquesta latitud a l'hivern es donava cada 100-200 anys. En canvi, entre 1985 i 2019, aquesta isoterma dels 16 ºC ens visita a l'hivern cada 20-50 anys.

Períodes de retorn per a la isoterma de 16 ºC a 850 hPa (@lemuscanovas)
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut