Núvol de tempesta descarregant pluja sobre Manlleu
Tempesta a Manlleu (Carme Molist)

La tardor meteorològica comença amb una setmana plujosa, amb risc d'aiguats

Incertesa en els pronòstics de precipitació, però no en els de temperatura per als pròxims 3 mesos

Alberto AlcántaraActualitzat

L'1 de setembre marca l'inici de la tardor meteorològica, una època climàticament propícia per a les precipitacions a casa nostra. Fem un cop d'ull a les tendències estacionals per veure què podem esperar, tenint en compte que encara estem dintre d'un període de sequera.
 

 

Pluviometria incerta

De tendències estacionals n'hi ha diverses, i en alguns casos, com aquest, no són coincidents. D'entrada, analitzarem les previsions de l'agència NOAA i la del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF).  

Aquest és el mapa d'anomalia de precipitació prevista per als pròxims 3 mesos per la NOAA. El tons verdosos indiquen precipitacions per sobre de la mitjana. Si s'analitzen els mapes mensuals per separat, la NOAA mostra un setembre i un octubre humits, i un novembre amb valors normals.

(NOAA)

 

Els mapes estacionals de l'ECMWF mostren una tendència oposada, de mesos normals o secs. Ho podeu comprovar, per exemple, en el pronòstic mensual que mostra el Servei Meteorològic de Catalunya.

Però cal dir que aquests mapes es van renovant i autocorregint. I tenim un motiu per a l'esperança amb la previsió a curt termini del mateix ECMWF. Mireu l'anomalia de pluja prevista entre el dilluns 2 de setembre i el dilluns 9 de setembre: el mapa ens indica que la primera setmana del mes hauria de ser plujosa.

(ECMWF)

Per a la segona setmana, el mateix model indica una pluviometria normal o una mica més humida del normal. Això apuntaria a la mateixa línia que mostra el model americà per al setembre.

Per acabar, cal dir que la previsió estacional de l'Agència Estatal de Meteorologia, que es fa a partir de diversos models meteorològics, no permet albirar una tendència clara pel que fa a la pluviometria al nord-est peninsular.

Tardor càlida

La dispersió de tendències pluviomètriques no existeix en la previsió de la temperatura per als pròxims mesos. En aquest aspecte, tots els pronòstics consultats apunten a una tardor de temperatura superior a la mitjana climàtica.

Comencem pel mapa de la NOAA, amb uns tons taronges i vermells que corresponen a valors entre mig i dos graus per sobre de la mitjana. Una tendència que, a més a més, s'estén per gairebé tot el continent.

(NOAA)

El model europeu apunta en la mateixa direcció, i també la previsió estacional de l'AEMET. La coincidència dels diferents pronòstics, en aquest cas, no és una bona notícia, perquè suposaria una continuïtat de la tendència de mesos climàticament càlids.

Pel que fa als primers dies de setembre, un cop d'ull al meteograma de Barcelona ens permet visualitzar la tendència de la primera quinzena del mes, amb una temperatura prevista en el nivell de 850 hPa (línia vermella) molt semblant a la temperatura mitjana (línia negra).

 

(GEFS / 3Cat)

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut