La manca de pluja i les elevades temperatures assequen alguns llacs de Grècia

Redacció/agènciesActualitzat

Diversos llacs del nord de Grècia estan en nivells molt preocupants o, fins i tot, gairebé s'han assecat del tot, en una situació que s'ha vist agreujada per les temperatures rècord d'aquest estiu.
 



Un exemple és el llac Koronia, amb uns nivells d'aigua que no es veien en l'última dècada, segons confirma la hidròloga del Centre de Biotops i zones humides grec (EKBY), Irini Varsami. El rècord negatiu encara és el nivell registrat entre finals del 2013 i principis del 2014. 
 


El llac Koronia és un dels més grans de Grècia. Ara ofereix un aspecte típic de sequera, de terra esquerdada i peixos morts, i fa una pudor persistent. Altres llacs de la regió de Macedònia Central, el Doiran, el Volvi i el Pikrolimni, també presenten els nivells més baixos en una dècada.

Durant els darrers dos anys, les pluges a la regió han estat "molt baixes" i les temperatures registrades aquest any, "les més altes de l'última dècada", segons Varsami.

Els llacs estan perdent aigua per evaporació i també per la demanda dels agricultors per regar, en una de les zones de producció d'aliments més importants del país.

El Ministeri de Medi Ambient de Grècia ha presentat aquesta setmana un pla de milions d'euros per augmentar el subministrament d'aigua i limitar-ne la pèrdua per una gestió dolenta dels recursos.
 

Impacte en la biodiversitat

Segons Anthi Vafiadou, supervisor regional de l'agència estatal de protecció del medi ambient grega, és "massa aviat" per treure conclusions sobre l'impacte de la sequera en la biodiversitat del llac Koronia.

Però Iliana Nikolopoulou, biòloga de l'EKBY, destaca que la salut del Koronia no és bona, cosa que també es pot comprovar per "les grans quantitats de cianobacteris trobats a les mostres de fitoplàncton recollides durant l'estiu". Els cianobacteris són indicatius del mal estat del llac: afecten els organismes aquàtics i poden causar diversos problemes a partir de l'afectació del fitoplàncton. 

El llac Koronia, a Grècia(AFPTV)


En qualsevol cas, l'EKBY constata que és segur que el canvi climàtic derivat de l'escalfament global està posant una pressió enorme sobre els llacs. Segons l'Observatori Nacional, Grècia ha registrat l'hivern i l'estiu més càlids des que es va iniciar la recollida de dades fiables, el 1960.


El llac Pikrolimni, "desaparegut"


El Pikrolimni, o "llac amarg", és l'únic llac salat de la Grècia continental. En l'actualitat, però, només queden els patrons formats per l'aigua que s'ha evaporat completament durant la sequera prolongada. Els hotels i un balneari de fang situats a la vora del llac estan abandonats.
 

 

 


 



 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut