
La pluja de cendra del volcà Ubinas arriba a Bolívia
La pluja de cendra del volcà peruà Ubinas ha arribat a Bolívia, a l'entorn de la frontera. La columna eruptiva va assolir una alçada d'uns sis quilòmetres per sobre del cràter del volcà, i els vents han dirigit enormes núvols de cendra i gasos tòxics cap a la frontera boliviana. Una de les localitats afectades és Santiago de Machaca.
#Cenizas #Ubinas Esta vistosa animación satelital generada en #AMBIAND de imágenes obtenidas cada 10 minutos revela el episodio explosivo del volcán esta madrugada y la posterior disipación de la nube de #cenizas esta tarde entre #Bolivia #Paraguay y #Brasil. pic.twitter.com/AaDdsnTAoP
Abraham Levy (@hombredeltiempo) 19 de juliol de 2019
Evalúan daños por caída de cenizas en el departamento de La Paz.
RTP Bolivia (@rtp_bolivia) 20 de juliol de 2019
Dirección de Riesgos de la Gobernación de La Paz inició acciones y evalúa daños debido a la expulsión de ceniza del volcán Ubinas, en Perú, que afectan a pobladores del municipio de Santiago de Machaca y otros. pic.twitter.com/0dWDN3vExL
En el vídeo que acompanya aquesta notícia podeu sentir declaracions d'Estela Espejo, veïna de Santiago, que descriu la pudor de sulfur que se sent, i de l'alcalde de la població, Lizandro Condori, que explica que més de cent comunitats s'han vist afectades per la cendra, que també està provocant problemes als ulls als habitants.
#deUltimo Alcalde de Santiago de Machaca informó que en varias comunidades de la Provincia José Manuel Pando - #LaPaz se evidenció la presencia de lluvia de polvo, ceniza proveniente de las fumarolas del Volcán Ubinas que se activó en #Moquegua - #Perú.
Alfredo J. Zaconeta T. (@alfredozaconeta) 20 de juliol de 2019
Fotos: Radio San Gabriel pic.twitter.com/ct8ASqtXnn
Estat d'emergència al Perú
L'Ubinas va entrar en erupció el 19 de juliol, segons va informar l'Institut Geofísic del Perú ((IGP). L'IGP va recomanar elevar el nivell d'alerta volcànica de groc a taronja. Es va declarar l'estat d'emergència en dotze districtes i es van evacuar diverses poblacions.
#MinamActúa | Minam, a través de su adscrito @igp_peru, reporta permanentemente sobre el registro y monitoreo de la actividad volcánica de #Ubinas, sumando esfuerzos para que gobierno regional y el @COENPeru realicen acciones ante la emergencia de la erupción de este volcán. pic.twitter.com/Yx6RmPApeO
Ministerio del Ambiente 🇵🇪♻️ (@MinamPeru) 19 de juliol de 2019
L'Institut Nacional de Defensa Civil va informar que la cendra del volcà ha afectat gairebé 10.000 persones i que ha danyat sembrats i fonts d'aigua. El Ministeri de Salut va donar màscares a la població de les zones afectades i li va fer arribar 3.000 respiradors.
El volcà té una cota de 5.672 metres, i va mantenir un cicle eruptiu entre els anys 2013 i 2017, amb petites erupcions contínues a l'interior, que generaven gas i cendra. L'episodi actual és el més fort dels dos últims cicles, que es remunten al 2006.
Al sud del Perú hi ha una dotzena de volcans actius, que pertanyen a l'anometat anell de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica.