"La Niña" Atlàntica: un fenomen climàtic que podria capgirar el clima global dels pròxims mesos

Nil Farrés Soler Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Aquest any, el fenomen climàtic de "La Niña" està captant l'atenció mundial per les seves implicacions potencials en els patrons meteorològics globals dels propers mesos. Un inusual refredament de les aigües d'una part de l'oceà Atlàntic està creant una gran incertesa sobre la comunitat científica.

"La Niña" i "El Niño": les dues cares d'un cicle climàtic

Primer de tot, cal entendre que el fenomen de "La Niña" és una fase freda dins d'un cicle climàtic conegut com a Oscil·lació del Sud d'"El Niño" (ENSO). Es caracteritza per una disminució de les temperatures de la superfície del mar al Pacífic equatorial. "El Niño", en canvi, és la fase càlida d'aquest cicle. Durant "El Niño", les temperatures de la superfície del mar augmenten, especialment al Pacífic central i oriental, la qual cosa provoca alteracions en els patrons climàtics globals, amb pluges excessives i inundacions en algunes zones.

Font: NOAA (Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera)

El gràfic anterior mostra les temperatures mensuals de la superfície del mar comparades amb la mitjana a la regió clau de monitorització del "Niño/Niña" Atlàntic entre gener de 1982 i juliol de 2024. "El Niño" Atlàntic del 2024 va ser el més fort (la barra vermella més alta) des de 1982. A la dreta es pot observar com les temperatures a l'Atlàntic equatorial oriental es van quedar just per sota del llindar de "La Niña" al juliol de 2024.

"La Niña" Atlàntica: un curiós fenomen que podria estar en desenvolupament

Un fenomen conegut com "La Niña" Atlàntica està, actualment, en el punt de mira dels meteoròlegs i climatòlegs. Aquest fenomen, encara poc estudiat, sembla que s'estaria manifestant amb un refredament de les aigües de l'Atlàntic equatorial central, fet que podria alterar la temporada d'huracans del 2024 reduint la quantitat de circulacions tropicals provinents de la costa africana. Per tant, es podria reduir la quantitat de ciclons tropicals esperats. De fet, en els tres últims mesos les temperatures en una part d'aquest oceà s'han refredat més ràpidament que qualsevol dels registres que hi ha des de l'any 1982.

Aquest fenomen també podria tenir un efecte a les precipitacions de la regió del Sahel i del Golf de Guinea a Àfrica, que disminuirien, i a diverses parts del Brasil podrien augmentar. És més, aquest patró de refredament s'està produint just abans de la transició cap a "La Niña", més freda a l'oceà Pacífic, associada a un clima sec a l'oest dels Estats Units i humit a l'est d'Àfrica, i vinculada a un increment de la quantitat de tempestes tropicals a l'est d'Àfrica. Això augmenta encara més el grau d'incertesa sobre els seus efectes en conjunt.

La part de l'Atlàntic que està patint aquest canvi de temperatures és a prop de la costa africana, al llarg de l'Equador. Durant l'estiu, els vents elisis eren fins ara la principal causa d'aquest refredament, però aquest any s'ha observat una disminució de la temperatura del mar en aquesta zona des de finals de maig, juny i juliol, sent la més ràpida registrada a la història. A més a més, i curiosament, aquest any el refredament coincideix amb un debilitament dels vents elisis, fet que normalment hauria de provocar un resultat contrari a l'observat.

Font: NOAA Climate.gov adaptada per Franz Philip Tuchen

La imatge anterior mostra les temperatures mitjanes de la superfície del mar durant els mesos de juny i juliol de 2024 comparades amb la mitjana de 1982 fins a 2023, mostrant les aigües fredes al llarg de l'equador. La caixa negra delimita l'àrea específica utilitzada per monitoritzar els "Niños" i "Niñas" Atlàntics.

La NOAA (Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera) ha informat que, tot i les condicions desfavorables inicials, el refredament de l'Atlàntic sembla suficient per classificar aquest esdeveniment com un possible episodi de "La Niña" Atlàntica. Segons Michael McPhaden de la NOAA, podria haver-hi un estira-i-arronsa entre el Pacífic (intentant refredar-se) i l'Atlàntic (intentant escalfar-se). Això ha creat una gran incertesa sobre els seus impactes. Per alguns podrien ser més greus del que es preveia inicialment i per altres "La Niña" Atlàntica seria un fenomen més passatger.

Els experts també destaquen que "La Niña" del Pacífic està tardant més de l'habitual a establir-se, un fet que està generant preocupació. Les raons d'aquesta demora podrien estar relacionades amb el canvi climàtic i l'escalfament global, que han mantingut les temperatures dels oceans inusualment altes durant els últims anys.

Segons l'informe de l'agost de 2024 de la NOAA, el fenomen de "La Niña" a l'oceà Pacífic es podria desenvolupar entre el setembre i el novembre del 2024 amb una probabilitat del 66% i podria persistir durant l'hivern de l'hemisferi nord (del novembre de 2024 al gener de 2025) amb una probabilitat del 74%.

Probabilitats del "Niño" i la "Niña". Font: NOAA CPC.
ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut