El volcà islandès Fagradalsfjall expulsa lava a la vall deshabitada de Meradalir a la península de Reykjanes, omplint la zona d'una piscina de …
El volcà islandès Fagradalsfjall expulsa lava a la vall deshabitada de Meradalir a la península de Reykjanes, omplint la zona d'una piscina de roca fosa, el 5 d'agost de 2022

La intensa activitat sísmica fa sospitar d'una nova erupció a la zona de Fagradalsfjall, a Islàndia

Alberto AlcántaraActualitzat

Des del passat 4 de juliol s'han registrat uns 7.000 terratrèmols a la península de Reykjanes, al sud-oest d'Islàndia, un fet que presagia una erupció volcànica en dies o setmanes a la zona de Fagradalsfjall. El nivell d'alerta ha pujat a taronja.

 

Segons informa l'Oficina Meteorològica Islandesa (IMO), els sismes tenen profunditats d'entre 2 i 8 quilòmetres, i els més intensos han assolit magnituds d'entre 3,5 i 4,8.  Els terratrèmols més grans han provocat caigudes de roques localitzades. Es desaconsella a la gent caminar a prop de penya-segats o pendents pronunciats a la zona dels voltants de Keilir, Fagradalsfjall i Kleifarvatn.

Possible erupció

A partir de l'estat actual, l'IMO considera que l'evolució més probable és a una erupció volcànica que es produeixi en dies o setmanes, amb un moviment del magma cap a la superfície en algun lloc proper a on es concentra actualment la sismicitat. En qualsevol cas, no es pot excloure una irrupció magmàtica superficial a qualsevol punt de la regió entre Fagradalsfjall i Keilir.

L'activitat sísmica és coherent amb altres seqüències sísmiques dels passats 2021 i 2022. Dues d'elles van culminar amb erupcions, el març de 2021 i l'agost de 2022.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut