La gran borrasca Ciarán deixa més d'una desena de morts a Europa

Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

La gran borrasca Ciarán està portant condicions meteorològiques extremes a molts països de l'oest d'Europa, sobretot en forma de vent, però també inundacions en zones com la Toscana italiana. De moment, s'han reportat almenys dotze morts en el conjunt de països afectats.
 

Inundacions a la Toscana

Mentre que la façana atlàntica del continent ha patit, principalment, els efectes de la ventada, amb vents de més de 200 km/h a la costa nord-occidental de França, a Itàlia s'han donat les condicions meteorològiques adients per alimentar unes pluges torrencials que han deixat almenys 5 morts i diversos desapareguts a la Toscana.
 


Fixeu-vos en el mapa isobàric, amb el gran centre de baixes pressions Ciarán i el radi d'acció de la borrasca arribant al nord d'Àfrica. A Itàlia, vents de mar cap a terra, carregats d'humitat, reforçats per la part més activa d'un gran solc d'aire fred en alçada. Això, i el complicat relleu del país italià, ha desencadenat pluges extremes en alguns casos.

(GFS/TV3)

En el cas de la Toscana, àmplies zones s'han inundat pel desbordament del riu Bisenzio.  El governador regional ha declarat l'estat d'emergència. A Livorno, a la costa, el vent ha arribat a 140 km/h. Hi ha un registre de 200 mm de pluja en poques hores a Montemurlo, a prop de Florència.

 


Segons les autoritats, són pluges que no tenen precedents "en els últims 100 anys". La borrasca també ha provocat danys a la regió del Vènet, al nord-est d'Itàlia, i on hi ha registres de 160 mm en 24 hores.
 

 

Després del Ciarán, arriba el Domingos

La borrasca Ciarán té les hores comptades, però ja s'està dibuixant un segon centre de baixes pressions que serà molt potent i tornarà a afectar la mateixa zona d'Europa durant el cap de setmana. Aquesta pertorbació ha estat batejada com a Domingos. Es una situació molt atlàntica. A Catalunya ens arribarà una mica de pluja dissabte i més vent diumenge.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut