Helene i John, huracans catastròfics als Estats Units i Mèxic

Entre els dos huracans sumen més d'una desena de víctimes mortals
Alberto Alcántara

L'huracà Helene ha tocat terra aquesta matinada a Florida amb vents sostinguts de 225 km/h. En el moment de l'impacte era, doncs, un gran huracà de categoria 4. Aquest matí s'ha degradat ràpidament a tempesta tropical, però encara té un gran potencial destructiu. De moment, s'han reportat 3 morts, un a Florida i dos a Geòrgia. Per altra banda, el John ha deixat almenys 10 morts a la façana del Pacífic mexicà.
 

 

L'Helene ha estat el 14è huracà més fort que ha tocat terra als Estats Units des que hi ha registres, i el setè mes fort a Florida, segons les dades del Centre Nacional d'Huracans (NHC).

Gran impacte a Florida

El governador de Florida, Ron DeSantis, ha confirmat la mort d'una persona en un accident de trànsit provocat per un cartell que ha caigut a la carretera, a Tampa. S'ha mobilitzat la Guàrdia Nacional i milers de funcionaris estan preparats per a les operacions de rescat.

La tempesta segueix un camí des de Florida fins a la veïna Geòrgia. L'NHC ha avisat de "vents  catastròfics", una gran maror ciclònica i pluges intenses.


El Servei Meteorològic Nacional parla d'inundacions de les que passen un cop per segle, i qualifica l'Helene com "un dels esdeveniments meteorològics més significatius a l'oest de Florida de l'era moderna".


L'Helene es mou cap al nord, i passarà pel centre i nord-est de Geòrgia. Posteriorment, també afectarà Tennessee. La combinació de la marea alta amb la sobreelevació del nivell del mar per la baixa pressió fa que zones normalment seques properes a la costa quedin inundades, amb un nivell de l'aigua que pot pujar fins a 3 metres en alguns casos. Els efectes de la maror ja eren ben visibles abans de l'arribada de l'ull de l'huracà.

 


L'NHC preveu acumulacions d'entre 150 i 300 mm a la zona dels Apalatxes, amb pics de fins a 500 mm. La pluja pot desencadenar inundacions urbanes i desbordament de rius, a banda de despreniments en zones escarpades, com els mateixos Apalatxes. També s'avisen de possibles tornados a Geòrgia, Carolina del Nord i del Sud i Virgínia.

Més d'un milió de llars s'han quedat sense electricitat a Florida, i més de 90.000 a Geòrgia. Més de 55 milions de nord-americans estan sota algun tipus d'alerta o avís meteorològic a causa de l'huracà.

El John deixa almenys 10 morts a Mèxic

Al Pacífic mexicà està actiu l'huracà John, que va tocar terra per primera vegada dilluns passat a la costa de Guerrero. Hi va arribar com a huracà de categoria 3. Posteriorment, es va degradar, va tornar a sortir al Pacífic, i va tornar a guanyar la categoria d'huracà (1). Està previst que, durant les pròximes hores, torni a entrar a Mèxic per l'estat de Michoacán, com a tempesta tropical.


L'huracà ha deixat almenys 10 morts, vuit a l'estat de Guerrero i dos més a Oaxaca, segons les autoritats. També hi ha més de mig miler d'habitatges afectats. Segons la Comissió Nacional de l'Aigua de Mèxic (CONAGUA), el John encara té el potencial per descarregar pluges molt fortes, puntualment extraordinàries, superiors als 250 mm.  
 

 

Està previst que l'huracà es desplaci lentament, i això pot complicar la situació als estats de Colima, Guerrero, Jalisco, Michoacán i Oaxaca. La pluja pot desencadenar esllavissades de terra i crescudes de rius i rierols. També es preveuen vents d'entre 90 i 110 km/h, i onades de 4 a 6 metres.


Fins ara, s'han reportat caigudes d'arbres en diversos municipis de la costa i afectacions en carreteres a Oaxaca i Guerrero. S'han desplegat milers de militars i personal dels cossos d'emergència. S'han habilitat uns 300 refugis per acollir persones que viuen en zones de risc.


El John ha deixat grans inundacions i esllavissades a Acapulco, després de tres dies de pluges. Recordem que, l'octubre de l'any passat, Acapulco va ser castigada per l'huracà Otis, que va deixar desenes de morts i greus danys materials.

 

En paral·lel, l'huracà Helene ha afectat el Carib mexicà. L'estat de Quintana Roo, on es localitzen els balnearis de Cancún, la Riviera Maya i Tulum, es va declarar en alerta per aquest gran sistema tropical que ha tocat terra a Florida.


El juliol passat, el Carib mexicà també es va veure afectat pel pas de l'huracà Beryl, que va deixar almenys 18 morts en illes caribenyes, a Veneçuela i als Estats Units.

 

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut