Superlluna blava del 2023 vista des de Barcelona (Sílvia Cónsola)

Gran esdeveniment astronòmic: la superlluna blava il·lumina el cel d'agost a Catalunya

Nil FarrésActualitzat

Aquest dilluns, 19 d'agost del 2024, Catalunya es prepara per a un esdeveniment astronòmic espectacular: la superlluna blava, un fenomen que no es repetirà fins a l'any 2027. Aquest esdeveniment no només és extraordinari per ser la tercera lluna plena de quatre en aquesta estació, sinó també perquè coincideix amb una superlluna, que ofereix una visió més gran i brillant del nostre satèl·lit natural.

Què és una superlluna blava?

Malgrat que el nom de "lluna blava" pot portar a pensar en una lluna de color blau, aquest terme és purament simbòlic i es refereix a la segona lluna plena d'un mes i, com en aquest cas, a la tercera lluna plena d'una estació amb quatre plenilunis (quatre llunes plenes), un esdeveniment poc comú. En la majoria de casos, la Lluna s'observarà amb el seu color habitual. Aquest any, però, la lluna blava o d'esturió, coneguda així per ser la lluna plena del mes d'agost, serà més gran i brillant, ja que es trobarà en el seu perigeu, que és el punt de la seva òrbita més proper a la Terra. De fet, avui es trobarà a una distància de la Terra de 361.970 km.

La superlluna blava d'aquest agost serà un 6% més gran i un 13% més brillant que una lluna plena normal, segons els experts. Aquesta combinació única de factors astronòmics converteix la nit d'avui en una oportunitat única per gaudir del cel nocturn.

Com i quan observar-la a Catalunya?

A Catalunya, la superlluna blava començarà a ser visible des de les 20.26, just després de la posta de sol. Per aconseguir la millor visió, és recomanable buscar un lloc allunyat de la contaminació lumínica, com pot ser alguna àrea rural o d'alta muntanya. La Lluna serà visible durant tota la nit, fins a la matinada del 20 d'agost. Hi haurà, per tant, moltes oportunitats per observar-la. 

Superlluna blava del 2023 vista des de Torelló (Jordi Juvanteny)

Aquesta nit, possiblement, es podrà observar una lluna una mica ataronjada a causa de les partícules de cendra que arriben dels incendis del Canadà de les últimes setmanes.

Cultura i significat de la lluna blava

La lluna blava també rep el nom de "lluna d'esturió". Prové de les tribus indígenes dels Estats Units, que relacionaven aquesta lluna amb l'època de pesca i d'abundància d'aquest tipus de peix als Grans Llacs i zones properes. Tot i això, arreu del món, la lluna plena d'agost ha tingut diversos noms i significats, reflectint la importància de la natura i els cicles estacionals en diferents cultures. "Lluna de les fruites", pels cherokees, "Lluna de quan tot madura" pels sioux i "lluna de la collita" a la cultura xinesa.

Val la pena aprofitar aquesta nit per gaudir de la natura i d'aquest espectacle celestial. Sigui observant-la a ull nu, amb prismàtics o mitjançant una bona càmera fotogràfica, la superlluna blava del 2024 serà un esdeveniment per recordar.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut