París, amb calor tòrrida d'estiu

Forecaster.health, un sistema que alerta dels efectes de la temperatura sobre la salut

Un sistema d'avís que diferencia per edat, per sexe i per regions

La calor i el fred no afecten a tothom per igual. Les temperatures extremes no afecten de la mateixa manera persones d'edats diferents --tenen més incidència en les persones de més de 65 anys--, així com tampoc els homes i les dones.

L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha desenvolupat una plataforma a escala europea que ha fet servir els models epidemiològics per predir els riscos de mortalitat per temperatures ambientals extremes, Forecaster.health. El que la fa realment singular és que diferencia per sexe i per grups d'edat. Una eina de lliure accés oberta a tothom.

Mapa forecaster.health per a avui, ISGlobal

La temperatura afecta la salut humana i més quan arriba a valors elevats i extrems. S'estima que la temperatura provoca més de cinc milions de morts prematures a l'any al món, de les quals unes 300.000 a l'Europa Occidental. D'aquí ve la importància de crear un sistema d'alerta precoç que anticipi els efectes de la temperatura sobre la salut.

Joan Ballester, investigador principal del grup, afirma que aquesta eina va un pas més enllà dels avisos meteorològics, ja que mostra la vulnerabilitat al fred i a la calor dels diferents grups de població. Marcos Qujial-Zamorano, investigador de l'ISGlobal, diferencia en com sent la calor un home i una dona:

"Sabem que la vulnerabilitat a la calor està influïda per una sèrie de factors, entre els quals el sexe i l'edat. Sabem, per exemple, que les dones són més sensibles a la calor que els homes i que el risc de mort tant per calor com per fred augmenta amb l'edat."

Forecaster.health utilitza les bases de dades de mortalitat del projecte EARLY-ADAPT per ajustar models epidemiològics independents per grups de població, que quantifiquen el risc de mortalitat relacionada amb la temperatura per sexe i grup d'edat en qualsevol data dins d'un marge de quinze dies. El sistema mostra un mapa amb alertes per a 580 regions de 31 països europeus, amb codis de colors en relació amb quatre nivells de risc de mortalitat relacionats amb la temperatura: baix, moderat, alt i extrem.

Dia de calor (Òscar Aguado)

El resultat es mostra en una cartografia en la qual qualsevol persona pot escollir el sexe, la franja d'edat i la data.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut