Erupció volcànica a la península de Reykjanes, a Islàndia
Continua en actiu la petita erupció no explosiva al volcà Fagradalsfjall. Feia dies que s'esperava, i finalment va passar divendres al vespre: una erupció volcànica a la zona de Geldingadalur, a la península de Reykjanes, a Islàndia. La resplendor de l'erupció es va veure des de Reykjavik, que és a uns 50 quilòmetres.
El volcán Fagradalsfjall ahora en plena erupción. Estoy a 30 km. Hasta ahora, nada grave. #Islandia #Iceland #Fagradalsfjall pic.twitter.com/KoKq7aU3QU
Camila Pía Canales (@cicanale) March 19, 2021
Les erupcions d'aquesta regió són erupcions efusives, on la lava flueix constantment. Són diferents de les erupcions explosives, que llencen núvols de cendra al cel. Ara per ara, l'erupció no suposa cap perill immediat per a la població de Grindavik, un petit poble pesquer situat molt a prop, ni per a cap infraestructura essencial.
The source of the volcanic eruption began at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula. pic.twitter.com/JIbXnsmH7o
Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 19, 2021
Segons el Servei Meteorològic Islandès (IMO), l'erupció va començar divendres a les 20:45 hores. Inicialment es tracta d'una petita erupció que surt d'una fissura de mig quilòmetre de llargària. La lava abasta menys d'1 quilòmetre quadrat de superfície. De moment, s'han tancat les carreteres per evitar que s'hi acostin curiosos.
Ara, el problema és la contaminació pels gasos que expulsa el volcà. La policia ha ordenat als residents que viuen a l'est del volcà que tanquin les finestres i es quedin a l'interior.

També cal estar pendent de l'emissió de cendra. De moment, no se n'ha informat. L'IMO no preveu que aquesta erupció aporti molta cendra a l'atmosfera, a diferència de la del volcà Eyjafjallajökull del 2010. En aquella ocasió es van suspendre aproximadament 900.000 vols i centenars d'islandesos van ser evacuats de casa seva.
Aquest episodi eruptiu ha estat precedit de desenes de milers de petits terratrèmols, que ja van començar a finals de febrer.
Momento en el que se desprenden rocas a causa del sismo de 5.4 de ayer en la Península de #Reykjanes, Islandia🇮🇸.
SkyAlert (@SkyAlertMx) March 15, 2021
El enjambre (~35,000 sismos) es causado por magma desplazándose dentro de la corteza a muy poca profundidad. Muy probable una erupción.
Crédito: Fredrik Holm pic.twitter.com/CotsMlbMmA