Els últims moments abans del naufragi del superiot Bayesian a Porticello, Sicília

Actualitzat

Les causes exactes del naufragi del superiot Bayesian a Porticello (Sicñicila) continuen sent un misteri i segueixen en marxa les feines de rescat del vaixell i els desapareguts.

Posició del Bayesian a les imatges de Porticello

Les càmeres de seguretat de la zona han permès seguir els últims minuts de l'enfonsament que succeeix enmig d'una tempesta de vent i d'aigua que dificulta veure'n els detalls, però sí que es pot seguir la llum del cap del pal de bandera, que es comença a perdre de vista a partir del minut 1:34 del vídeo, cosa que podria indicar que el vaixell va començar a escorar-se violentament i perillosa en aquest moment. L'alçària del pal d'alumini del vaixell és de 75 metres (un dels més alts del món) i el vaixell té 56 metres d'eslora (de llarg) i 11,51 metres de mànega (ample) i un desplaçament de 473 tones.

Què va passar?

No són clares les circumstàncies del naufragi d'un vaixell que havia navegat molt i era capitanejat per professionals. En declaracions a Giornale di Sicília de Karsten Borner, el capità d'un altre iot amarrat a prop, va dir que va veure el Bayesian durant la tempesta, però quan va passar el mal temps, ja havia desaparegut i només va veure una bengala vermella il·luminant el cel nocturn.

En declaracions a The Associated Press de Skip Novak, un expert navegant de vaixells d'aquest tipus fa la hipòtesi que el Bayesian hauria pogut escorar-se (inclinar-se) perillosament de costat i que en aquesta situació l'aigual hauria pogut entrar massivament dins el vaixell i l'hauria pogut enfonsar sobtadament i en molt poc temps.

"Quan estàs fondejat, encara que bufi molt fort amb una tempesta al Mediterrani, poques vegades tanques tot el vaixell perquè ningú espera que passi una cosa així. Així que si el vaixell no fos. completament estanc a la coberta, tindries una inundació. Trigaria un parell de minuts i això seria tot".

S'ha especulat sobre si el mal temps hauria estat l'efecte d'una potent tromba marina o algun tipus d'esclafit de vent. Aquestes són imatges de la zona del Port de Porticello d'aquella nit, que mostren moments de temps violent.

Les operacions de rescat del vaixell i de la recerca dels desapareguts continua, de moment el casc i el pal s'han localitzat. Sense destrosses a uns 50 metres de profunditat allà on es va enfonsar el Bayesian.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut